Logotypen för #sverigeärfantastiskt

Unga entreprenörer hyllar det nya initiativet #sverigeärfantastiskt

Som en motvikt till alla budskap om landskris och systemkollaps har en grupp individer gått samman för att skapa initiativet #sverigeärfantastiskt. Nu hyllar ett gäng unga entreprenörer initiativet - och Sverige.

Det är 11 dagar kvar till valet. I syfte att skapa en motvikt till allt som just nu fyller våra flöden, tv-kanaler och brevlådor har en grupp anonyma individer, utan vare sig politiskt eller kommersiellt syfte, gått samman och skapat initiativet #sverigeärfantastiskt.

”Kära populister, pessimister, makthavare och medier. Det räcker. Nu har ni trollat och skrikit tillräckligt om landskris och systemkollapser. Sluta skapa misstro och splittring. Fokusera istället på det här: Sverige är fantastiskt. Vi bor i ett land som på många sätt aldrig varit starkare, större och vackrare. Låt oss få vara stolta över det. Låt oss bygga en nation med självförtroende och medvind”, skriver initiativtagarna och fortsätter:

”Ni har rätt i att vi inte kan blunda för bilarna som brinner och vårdköerna som växer. Det är stora och viktiga problem. Men lösningen är inte kollektiv panik, utan stavas samarbete och tilltro. Som en motvikt till självhatet och pessimismen har vi skapat 155 sekunder av ren kärlek. En dos Sverige-pepp i framtidsmörkret. Titta, fundera, sprid och addera gärna era egna historier om varför Sverige är fantastiskt.”

 

Se filmen här: 

Rösterna i filmen kommer från Hédi Fried, Lotta Lundgren, Linnéa Claeson, Thomas Stenström, Nour El Refai, Lamix och Pato Pooh och Kajsa Grytt.

Initiativtagarna har också skapat en sajt, sverigearfantastiskt.org, där de samlat många av Sveriges styrkefaktorer som exempelvis att var fjärde svensk är högutbildad idag jämfört med strax över var tionde person år 1990 och att Sverige har det bästa ryktet i världen, enligt årets undersökning från Reputation Institute.

Nu går också fem unga entreprenörer ut och ger sitt stöd till initiativet. De är alla överens om en sak - Sverige är ett fantastiskt land att starta och driva företag i

“Med tillgång till stor talang, ett rikt ekosystem och en öppenhet för nya idéer är Sverige ett fantastiskt land att starta företag i. Att det finns så många exempel på bolag som lyckats nå hela vägen globalt är både en inspiration och ett kvitto på att förutsättningarna är rätt här”, säger Elsa Bernadotte, medgrundare till matsvinnsappen Karma.

"Sverige är ett av de bästa länderna i världen att starta ett nytt företag i. Det starka utbildningsystemet och generösa skyddsnätet ger entreprenörer en utmärkt miljö att ta stor risk med något nytt och oprövat. Resultatet av detta syns tydligt när man tittar på framgången för så många nya svenska företag”, säger Lucas Carlsén, vd i den AI-baserade försäkringsutmanaren Hedvig.

”Sverige är ett land där entreprenörer tillåts drömma stort. Ett land av pionjärer som välkomnar nya idéer och vågar tänka annorlunda. Jag invandrade själv till Sverige för tio år sedan och ångrar inte det en sekund. Sverige är fantastiskt!”, säger Mattia Tosti, vd på bostadsförmedlaren Qasa.

“För oss, som befinner oss i skärningspunkten mellan teknik, mode och hållbarhet är Sverige en av de bästa platserna man kan vara på i världen. Här finns ett sprudlande ekosystem av innovativa företag med en vilja att öppet dela med sig och hjälpa varandra som är väldigt unik”, säger Jakob Dworsky, medgrundare till det svenska klädmärket Asket.

”På bara några år har Sverige blivit en kokande startup-hub. Sveriges tillväxt kommer inte längre genereras från industrisektorn, utan från nytänkande startupbolag som sjösätter innovation i en global arena. Att Sverige ser fler och fler unga entreprenörer kommer från infrastrukturen som byggts upp, som möjliggör att processen från idé till bolag är smidigare än någonsin. Allt från kunskapsinsamling, rekrytering, finansiering och exponering är idag inom räckhåll för de flesta. Karriären som entreprenör är också mindre riskfylld, då både ett misslyckande och lyckade av företagsamhet ofta generera nya möjligheter utan någon negativ stigma. För att summera, Sverige har byggt upp en plattform som sänker alla inträdesbarriärer för entreprenörskap och som resultat ser vi fler bolag lyckas idag, samt kan titulera oss världens mest unicorn-täta land per capita”, säger Alexander Hjertström, vd i Airinum som utvecklar andningsmasker.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.