Kollage: Bild från en dokumentär om Music Tech Fest i Berlin 2016 / Michela Magas. Fotograf: Johan Wallén / Nebosja Babic

Hennes festival kombinerar musik och tech – nu kommer den till Stockholm

Michela Magas lösning för att öka jämställdheten i techbranchen är att samla män och kvinnor från alla möjliga bakgrunder för att skapa fantastiska saker ihop. Nästa vecka kommer hennes Music Tech Fest till Stockholm.

”Jag tycker inte att det är så stor idé att satsa på festivaler där endast kvinnor ska delta. Det kommer mycket mer spännande idéer om man blandar män, kvinnor och kulturer”, säger Michela Magas och konstaterar att inbjudningar till standardhackathon ger 17 procent kvinnliga deltagare, men marknadsför man direkt mot kvinnor ökar det till 33 procent och om man bjuder in till kreativa labbmiljöer utan krav på tekniska förkunskaper hela 50 procent.

Music Tech Fest, MTF, är sedan starten i London 2012 inne på sin fjortonde upplaga. Tanken är att skapa en smältdegel där världsartister, studenter, forskare och innovatörer möts. På KTH 3-9 september blir brittiska sångerskan Imogen Heap ett av de stora dragplåstren som ska försöka hitta blockchainlösningar för att underlätta hanteringen av musikrättigheter.

Efter att ha hållit eventet vid alltifrån prestigefulla Microsoft Nerd Labs på MIT till Nya Zeeland har MTF i dag cirka 7 200 innovatörer och forskare i sitt nätverk – en gigantisk styrka med kvinnlig kompetens enligt Michela Magas som  anser att den bland annat skulle kunna vara till nytta för bolag som söker med ljus och lykta efter AI-kompetens.

”Då vi drev vårt AI-labb dök det upp 80 personer i stället för 30 som var experter inom alltifrån mode och media till teknik.”

Hon besöker regelbundet svenska Wallenberg Autonomous Systems and Software Program, WASP, som har skapats av KTH:s AI-expert Danica Kragic. MTF samarbetar också med KTH Innovation för att säkerställa att de bästa idéerna blir en del av universitetets inkubatormiljö.

”Det är oerhört viktigt att goda idéer inte slutar i en liten monter”, säger hon.

Pappans arbete vid bland annat Museum of Modern Art, MOMA, i New York gav en tidig inspiration för innovativ design som i sin tur banade väg för studier vid Royal College of Art i London.

Tillsammans med Peter Russell Clarke, som i dag är en av Apples stora innovatörer, bildade hon Stromatolite Design Innovation Lab och var bland annat arkitekt till konceptet Coverflow som finns i dagens mobiler och används för att bläddra bland bilder.

Men sen valde hon att följa sin passion och satsa på musik och tech.

Tillsammans med legendaren Peter Gabriel utvecklade hon nya metoder för att söka musik digitalt vilket resulterade i ett patent – Sonaris. Sedan headhuntade EU-kommissionen henne till innovationsdirektör för ett större projekt som kombinerar musik och digital teknik – #Musicbricks.

”Vi använde data och digitala filer för att designa nya system för att söka och distribuera musik. Många av mina tidigare kollegor arbetar numera på Spotify.”

I dag är hon innovationsrådgivare åt såväl EU-kommissionen som G7-ledarna. EU-projektet fick henne att inse vikten av att föra ihop professorernas gedigna kunskaper med musikbranschens. Idén till MTF  var född och blev en omedelbar succé.

”Då vi drog igång 2012 ville många vara där och redan från start märkte jag att det inte bara dök upp musikfolk, utan också människor från exempelvis IT-bolag som Cisco”, säger hon.

Hon lyckades locka den karismatiska BBC-presentatören Laura-Jane ”LJ” Rich att bli hackare då MTF höll sin festival i Boston. Ett annat exempel är Johanna Hir som arbetade med mode för män.

”Hon skapade en produkt där man använder sig av neurovetenskap i hattar för att mäta hjärnaktivitet.”

Ett tredje är Riika Hänninen som föddes blind och är en duktig vokalist och röstcoach vid Sibelius-institutet som kom på idén om en teknik för att spela instrument enbart med hjälp av hjärnan.

”Vi fann att hon var mycket mer begåvad för att spela på ett sådant instrument än någon med normal syn. Det gav ett riktigt genombrott där vi förstod att vissa människor som är mindre funktionella i den mekaniska världen är mycket mer funktionella då det handlar om gränssnitt kopplade till hjärnan.”

2017 utsåg EU-kommissionen henne till ”European Woman Innovator of the Year” för MTF-initiativet.

Du drivs av övertygelsen att det kommer bättre idéer genom samverkan över kulturer och gränser. Hur tror du att växande nationalism påverkar innovationen i världen?

”Ser jag till brittisk och amerikansk kultur har all framgång kommit ur kombinationen immigranter och lokalbefolkning. Vi har också sett att andra generationens immigranter är ytterst framgångsrika då de kan bidra med unika perspektiv och erfarenheter och ofta har förstått vikten av hårt arbete. Jag kan inte lösa all världens problem, men är övertygad om att vi genom samarbete når större framgångar.”