Fotograf: Richard Drew

Börsrusning i USA - Nasdaq över nya rekordnivån 8 000

New York-börserna fortsatte att gå starkt på måndagskvällen. Nasdaq kompositindexet ökade 0,9 procent till över 8.000-gränsen, eller mer specifikt 8.018.

De ledande New York-börserna fortsatte att gå starkt på måndagskvällen. Under sen eftermiddag meddelade Donald Trump att USA har nått en överenskommelse om handel med Mexiko, samt att namnet Nafta kommer att slopas.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 1,0 procent till 26.049. Det bredare S&P 500 var upp 0,8 procent till 2.897, medan det tekniktunga Nasdaq kompositindexet hade ökat 0,9 procent till över 8.000-gränsen, eller mer specifikt 8.018.

Sektorsvis var råvaror starkast med en uppgång på 1,5 procent, medan kraft gick svagast med en nedgång på 0,6 procent.

Fordonsbranschen hade anledning att känna optimism efter USA:s överenskommelse om handel med Mexiko och USA:s tre största fordonstillverkare steg markant under kvällen. General Motors och Fiat Chrysler steg båda 4,8 procent, medan Ford var upp 3,2 procent.

Flera exporttunga bolag steg under måndagen, däribland Boeing och Caterpillar, som var upp 1,3 respektive 2,8 procent.

Advanced Micro Devices har under helgen introducerat ett nytt grafikkort som kommer att finnas tillgängligt under fjärde kvartalet. Processortillverkaren stärktes 5,3 procent och har stigit över 15 procent de tre senaste handelsdagarna.

Tesla backade 1,1 procent. Enligt Elon Musk kommer elbilstillverkaren förbli ett börsnoterat bolag. Flera aktieägare har opponerat sig mot förslaget att privatisera Tesla, som Musk twittrade om för tre veckor sedan.

GAP, som sjönk som en sten i fredags, rekylerade upp 1,8 procent. Klädkedjan har uppgraderats av Citi till neutral från sälj.

Snabbmatskedjan Chipotle, däremot, har sänkts till underperform från neutral av Wedbush Securities. Aktien sjönk 4,8 procent.

Netflix fortsatte upp efter fredagens eftermiddagsrush, då en analytiker spådde att nästa kvartalsrapport kommer att visa på fler internationella prenumeranter. Streamingtjänsten var upp 1,6 procent på måndagen.

Morgan Stanleys har höjt rekommendationen för AK Steel (till övervikt) och sänkt för branschkollegan US Steel (till undervikt). AK Steel steg 2,8 procent medan US Steel backade 0,9 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 3 punkter till 2,84 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST