Fotograf: Huawei

Kineserna rusar om - nu är Apple bara 3:a på smarta mobiler

Kinesiska Huawei har nu passerat Apple och är därmed tvåa i världen inom området smarta telefoner.

Globalt växte försäljningen av smarta telefoner under kvartalet med 2 procent till totalt 374 miljoner enheter.

Huaweis försäljning av smarta telefoner växte under kvartalet med nära 39 procent, jämfört med motsvarande kvartal i fjol, och uppgick till nästan 50 miljoner enheter. Bolagets marknadsandel ökade från 9,8 till 13,3 procent.

"Dess [Huaweis] investeringar i kanaler, varumärkesbyggande och positionering av Honor-enheterna hjälpte till att driva på försäljningen. Huawei levererar sina Honor-smartphones till 70 marknader världen över och det börjar framstå som Huaweis främsta tillväxtmotor", säger Anshul Gupta, analyschef vid Gartner, i en kommentar till siffrorna.

Apples försäljning inom kategorin ökade med blygsamma 1 procent till 44,7 miljoner enheter. Marknadsandelen krympte från 12,1 till 11,9 procent.

Etta på listan är fortfarande Samsung med 72,3 miljoner sålda smarta telefoner. Bolaget fick dock se sin försäljning av smarta telefoner minska med 12,7 procent under kvartalet och marknadsandelen krympte från 22,6 till 19,3 procent.

"Samsung möter inbromsande global efterfrågan och ständigt ökande konkurrens från kinesiska tillverkare. Den avtagande efterfrågan på bolagets flaggskeppstelefoner har inneburit lägre lönsamhet. Bolaget väntar sig nu att den smarta telefonen Note 9 ska återuppliva tillväxten", kommenterar Anshul Gupta.

En snabbväxare under perioden var listans nya fyra, kinesiska Xiaomi. Företaget ökade försäljningen med hela 55 procent till 32,8 miljoner smarta telefoner. Marknadsandelen ökade från 5,8 till 8,8 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST