Fotograf: Evan Vucci/AP

Trump twittrar flera gånger om dagen – men går nu till frontalattack mot sitt eget favoritverktyg

Donald Trump har twittrat med en sanslös frenesi ända sedan han blev president i januari förra året. Men nu går presidenten till frontalattack mot älsklingsverktyget sociala medier – och då inte minst Twitter.

”Social Media Giants are silencing ”millions of people” in an act of censorship, but without offering evidence to support the claim.”

Den anklagelsen twittrade USA:s president Donald Trump nyligen, utan att presentera bevis eller namnge specifika bolag.

Men bara så sent som i en Reuters-intervju under måndagen var USA:s president mer precis och sade det är ”väldigt farligt” för sociala medier-bolag som Facebook och Twitter att censurera röster på sina tjänster.”

I samma intervju gick han också till attack mot sociala medier-marknaden som helhet – återigen utan att presentera bevis – med att marknaden är ”totalt diskriminerande mot Republikanska/Konservativa röster”.

Och i tweeten, som blev till en frontalattack, löd resonemanget att människor måste få chans att ”fundera ut vad som är sant eller ej – utan censur.”

Presidentens twittrande kommer i nära anslutning till att bolag som Apple, Googles moderbolag Alphabet, Youtube och Facebook plockat bort visst innehåll från webbplatsen Infowars, som drivs av den konspiratoriske och högerextreme Alex Jones.

Han har en framträdande position inom ”sanningsrörelsen” som bland annat hävdar att 11 september-attacken 2011 planerades och genomfördes av personer inom den amerikanska regeringen.

Presidentens frontalattack kommer i samma veva som sociala medier-branschen har blivit alltmer nagelfaren av amerikanska kongressen – då särskilt vad gäller bolagens policy för det som kan betraktas som ren propaganda från främmande makt.

Så sent som i tisdags valde Alphabet, Facebook och Twitter att plocka bort hundratals konton kopplade till en påstådd iransk propaganda-operation – dessutom tog Facebook ned en kampanj med ryska kopplingar.

Sedan tidigare har amerikanske underrättelsetjänsten kommit fram till att Ryssland försökte påverka presidentvalet 2016 genom bland annat sociala medier.

På Reuters fråga om Donald Trumps censuranklagelser hänvisar Twitter till ett tre timmar långt edsvuret vittnesmål som bolagets chef för offentliga policyåtgärder, Nick Pickels, har gett inför representanthuset.

Han vittnade då att anklagelsen om att Twitter censurerar konservativa röster är ”ogrundad och falsk” samt att bolaget arbetar med att definiera och agera utefter ”dåligt uppträdande, inte en specifik sorts röst”.

Facebook har valt att inte kommentera presidentens anklagelser, enligt Reuters.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.