Superföretaget som krisade i IT-kraschen och gick på en mina i Ukraina

Nu har småländska Consid varit Superföretag fem år på raken. "Det handlar om värderingar", säger Peter Hellgren, vd och grundare.

I slutet på 1990-talet jobbade Peter Hellgren på ett av de då så kallade ”tre svenska i:na” på börsen, IBS. Men när dotterbolaget han jobbade på tog in en ny vd vars värderingar gick stick i stäv med hans egna, kunde han inte vara kvar längre.

”IBS hade inte fått samma framgång på börsen som de andra IT-bolagen. Den nya vd:n ville att bolaget skulle fokusera på e-handelssajten Boo.com och andra hajpade bolag och jag ville ta hand om våra befintliga kunder. För att frigöra kapacitet fick jag i uppdrag att avveckla en kund som jag jobbat med i fyra år och investerat mitt varumärke i. Jag gjorde det, men när jag klev ut genom dörren ringde jag och sa upp mig.”

Händelsen tog hårt på Peter Hellgren. Han ringde upp en gammal kollega. Tillsammans kom de fram till att de ville skapa företaget där de själva skulle drömma om att jobba. Företaget där såväl kunder som anställda kunde känna sig trygga. Där föddes mottot ”Vi bygger det bolag där vi själva vill jobba och som kvalitetsmedvetna kunder vill jobba med”.

Läs mer om Consids väg mot Superföretagsstatus på vår premiumsajt Veckans Affärer Insights:

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Läs här!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.