Fotograf: Infront

Börsen på nytt all time high - här är alla dagens vinnare

UPPDATERAD. Stockholmsbörsen fortsätter upp, precis som övriga marknader, och når nya rekordnivåer.

Stockholmsbörsen var upp under måndagens lunchhandel. Uppåt gick det även på börserna i Frankfurt och Paris medan London höll stängt för så kallad "bank holiday".

Sett till måndagens makrostatistik överträffade det tyska IFO-indexet förhandsförväntningarna.

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid 12.30-tiden stigit 0,6 procent till 1.657. Omsättningen summerade då till 2,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I andra delar av Europa var tyska DAX och fransk CAC 100 upp 0,5, respektive 0,4 procent.

Till toppen av storbolagsindexet stack H&M, som var upp 1,8 procent.

Inom finanssektorn tuffade de fyra storbankerna på, och Nordeas, Swedbanks, SHB:s och Nordeas aktier var upp mellan 0,6 till 1,2 procent.

Desto trögare gick det för Telia som låg längst ned på storbolagsindexet då aktien hade försvagats 1,4 procent. DNB Markets har sänkt sin rekommendation till sälj för Telia och hänvisade bland annat till att de politiska riskerna i Telia är underskattade.

"Med en osäkerhet kring Bonnier-affären och en potentiell framtvingad aktieförsäljning av staten, anser vi att det är osäkert vad en investerare egentligen köper i dagsläget", så löd DNB Markets formulering.

Muntra uppdateringar har kommit om oljebolaget Lundin Petroleum. En resurshöjning kring det norska storfältet Johan Sverdrup, samt ytterligare minskningar i investeringsutgifterna. Lundin Petroleum höjer även resurserna för Rolvsnes-fyndigheten. Aktien handlades upp 3,7 procent.

Rapport på torsdag från strålterapibolaget Elekta, och bolagets aktie stärktes 1,2 procent, till 128:45 kronor. Carnegie har höjt sin riktkurs till 145 kronor för Elekta med upprepad köprekommendation.

Duroc redovisade en tydlig uppgång i omsättning såväl som resultat under det gångna kvartalet och en fortsatt god efterfrågan. Aktien steg nästan 11 procent.

Två styrelseledamöter har valt att lämna spelbolaget Cherry till följd av växande insiderhärva och misstanke om insiderbrott. Aktien handlades ned 0,4 procent.

Bilservicekedjan Mekonomen har meddelat att det ska genomföra en företrädesemission om 1,65 miljarder kronor, till följd av sommarens förvärv. Aktien försvagades 1,8 procent.

Fastighetsbolaget Fastators styrelse har beslutat om att inleda processen för att byta marknadsplats för bolagets aktier till Stockholmbörsens huvudmarknad, från First North. Aktien var upp 3,6 procent.

Även Green Landscapings, med tjänster inom skötsel för utemiljöer, styrelse och bolagsledning har beslutat om att ansöka för att bolagets aktie ska noteras på börsens huvudlista under 2019, från den nuvarande listningen på First North. Green Landscapings aktie steg nästan 4 procent.

Medicinteknikbolaget Ortivus kom med svag rapport på morgonen och strax därefter kom beskedet att vd Staffan Eriksson entledigas omgående. Aktien var ner 4,3 procent.

Bioteknikbolaget Biovicas aktie rusade 21,7 procent efter nyheten om att det amerikanska läkemedelsverket (FDA) gett positiv feedback om att den analytiska validering genomförts på ett sätt som gör det möjligt att registrera och godkänna Biovicas produkt.

Enligt Dagens industri är det köpläge i investmentbolaget Lundbergs efter en än så länge trist utveckling i år. Sedan köpreken har aktien stärkts 3 procent.

Africa Energy fick skjuts uppåt från Sparbank Markets som har inlett bevakning med köp. Aktien hade än så länge för dagen klättrat 10,6 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST