Fotograf: AP Photo/Wilfredo, Mats Andersson / TT

Professorn: ”Sociala medier gör att allt fler tror på katastrof trots att Sverige går som tåget”

Donald Trump, Brexit och 25 procent SD-anhängare – professor Per Ödlings databaserade förutsägelser har varit kusligt träffsäkra. Nu konstaterar han att inga argument tycks bita på en växande skara svenskar som har fått för sig att det går riktigt dåligt för landet.

”Jag tröståt åtta kilo då Donald Trump vann, den kanske minst kända Trump-effekten. Och jag har svårt att se ett stopp på att otänkbara saker fortsätter att ske”, säger Per Ödling, professor i telekommunikation vid Lunds Universitet.

Det han och hans forskarkollegor sliter sitt hår över är att så många som var tionde svensk tycks leva i en masspsykos med högst verklig skräck om att Sverige går en dyster framtid till mötes.  

LÄS MER: Full fart framåt - den svenska ekonomin blir bara starkare och starkare, enligt storbanken 

Han refererar bland annat till undersökningar från Inizio på uppdrag av Aftonbladet och från Stockholms Handelskammare som visar att inte bara SD-anhängare tror på en mörk framtid, utan också en allt större del av den övriga befolkningen.

”Jag hade trott på 20 procent, men att det var varannan svensk gjorde mig väldigt förvånad.”

Han menar att undersökningarna bekräftar en spänning i det politiska systemet där allt större grupper har slutat tro på framtiden och att förklaringen till den snabba SD-ökningen i väljarbarometrar kan bero på att väljarna inte hittar något annat lämpligt parti att rösta på. Dagens situation med mer än 50 procent som inte tror på framtiden betyder dessutom att det finns 50 procent rörliga väljare.

Per Ödling berättar att forskarna är rätt säkra på att en starkt bidragande orsak till den mörka framtidssynen är att sociala medier under senaste 10 åren gått från att vara plattformar för samvaro där man umgås med vänner och skrattar till att bli också bli plattformar för grupperingar med ljusskygga åsikter.

För att få enklare få svar på vad som sker i den sortens grupper håller han koll på Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” med drygt 160 000 medlemmar. Han rekommenderar att följa hans exempel.

”Den mörka framtidssynen sänker deras livskvalitet väsentligt. Så även om inga argument tycks bita kan vi i alla fall välja att lida med dem.”

Resonemanget lyder också att om dessa personer lämnas åt sitt öde kommer de bara att sjunka djupare ned i sin mörka värld.

”Vi måste våga visa hänsyn och förståelse för personer som har blivit digitala skräckversioner av sig själva.” 

Per Ödling hävdar också att grupperna är så homogena att avvikande åsikter omedelbart straffas med tillfällig avstängning, men kan ändå inte låt bli att skämta om sådana personer.

”De verkar ofta ha trasiga tangentbord då så många av deras meddelanden endast består av versaler.”

På frågan om han tror att det blir mindre högerpopulism i samhället på grund av växande klimathot ger han följande svar.

”Då jag var liten talade man om att klimatförändringar kunde uppstå om 200 år och nu sitter vi där med brun gräsmatta och är öppna för nya fakta. Men i deras värld har ingenting förändrats.”

Situationen underlättas knappast av ett fenomen som kallas medborgarjournalister där starka krafter som Ryssland använder sociala medier och falska nyheter för att försvaga Västerlandets demokratier, enligt Per Ödling.

"Det finns många intressenter som vill det här.”

Läs även: Hon gjorde topphemligt detektivarbete i rysk trollfabrik – nu varnar hon för Putins propaganda i svenska valrörelsen

Det handlar inte bara om att cirka 10 procent av befolkningen tycks lida av en masspsykos, utan Per Ödling bedömer att grupper som just ”Stå upp för Sverige”, där ca 2 procent av väljarna ingår, på fullaste allvar tror att landet ska invaderas av muslimer, att Sharia-lagar kommer att råda i landet och att brotten tiofaldigats.

De många versalerna till trots pekar all statistik på att Sverige verkligen inte går någon dyster framtid till mötes, utan att det går riktigt bra för oss.

Per Ödling anser att ett stort problem i sammanhanget är att sociala medier-bolagens algoritmer är designade för att maximera börsvärde.

”Bolagen vill att folk ska bli upprörda och stanna längre på plattformen då det ökar värdet på annonsförsäljningen, det ökar bolagens börsvärde.”

Då människan dessutom har en tendens att enklare tro på sådant som bekräftar ens fördomar banar algoritmer som rider på starka känslor väg för en ”perfect storm”, enligt Per Ödling.

Då han 2014 skulle ta reda på varför många svenskar röstat på SD i Riksdagsvalet – 12,86 procent – matade forskarna in en massa termer som oro för arbetsmarknaden och synen på vår livstil. Sedan multiplicerades termerna med okunskap.

”Vi människor är inte riktigt gjorda för omställningar och därför är det heller inget som vi gillar. Vet man inte varför förändringar sker blir man extra orolig och röstar åt alla möjliga håll. Men om man förstår varför förändringen sker – oavsett om man tycker att förändringen suger eller ej – så vet vi att det inte påverkar ens politiska beteende på samma sätt.”

Modelleringen visade sig otroligt träffsäker.

”Mycket riktigt stod kampen mellan fascisten Donald Trump och socialisten Bernie Sanders och Donald Trump vann.”

Läs även: Donald Trump: Marknaden kommer krascha om någon försöker avsätta mig

Modellarbetet visade också att en Brexit kanske inte var så osannolik trots allt då bland annat landsbygden inte fått vara med och skörda frukterna från globaliseringens, digitaliseringens och finansbranschens snabba framfart.

Den visade också att Sverigedemokraterna når 24-26 procent och inför valet den 9 september talar mycket för att prognosen slår in.

Han berättar hur han ofta blir kontaktad av personer som hävdar att Sverigedemokraterna är landets räddning och har insett att det inte är mödan värt att komma med motbevis.

”Under mina många, många möten har jag inte lyckats övertyga en enda individ, utan allting är bara konspiration för dem.”

Han är själv uppväxt i Örnsköldsvik i en bondesläkt där mamman kommer från Finland.

Han pekar på att det framförallt är folk utanför storstäderna son har tappat sin framtidstro och tycks blunda för att digitaliseringen har skapat ett bekvämt liv för de flesta. 

”Stad och land har egentligen aldrig varit mer lika då det gäller fördelning av inkomst och välfärd, och tillgången till service.”

Sedan den träffsäkra modelleringen 2014 ligger hans främsta fokus på att undersöka hur man skulle kunna vända den negativa framtidstron.

Han befarar att även om det redan finns 70 miljoner flyktingar i rörelse i världen idag kommer siffran att tiofaldigas då klimatförändringarna väl har dragit igång på allvar och ytterligare bidra till en negativ syn på framtiden.

”Det finns partier som går till val på hot och oro då man har insett en stor del av väljarkåren numera har en annan världsbild än den gängse.”

Mest ställer han sig frågande till vilket Sverige barnen ska få växa upp i.

”Jag träffar ofta författaren och psykologen Hedi Fried som överlevde andra världskrigets koncentrationsläger. Hon känner att skräcken har återvänt.”

Läs även: Här är den ‘antisociala’ medie-appen – utan följare, kommentarer eller lajks


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST