Möt affärsängeln som dragit igång en helt ny startup-generator – med fokus på talanger istället för idéer

Lisa Enckell har varit marknadschef på ett av de hetaste svenska startupbolagen och turnerat jorden runt som digital nomad. Nu drar hon igång en helt ny typ av startup-generator i Sverige.

Lisa Enckell har varit med och gjort en hel del ängelinvesteringar under åren. Och en sak har varit väldigt tydlig.

”Grundarna har varit kvar, men den ursprungliga affärsidén har förändrats rätt radikalt längs vägen."

Hon är en av grundarna bakom startup-generatorn Antler som i början av året drog igång sin verksamhet i Singapore. Idén bakom bolaget kommer från norrmannen Magnus Grimeland, med en bakgrund på Rocket Internet och en av grundarna bakom den tyska sydostasiatiska e-handelsjätten Zalora.

Affärsidén bakom Antler har inspirerats av Rocket Internet, fast snurrats ett varv till.

”Vi handplockar väldigt starka individer som vill starta bolag och hjälper dem att kläcka affärsidéer. Världen behöver fler entreprenörer som kan vara med och hitta lösningar på de utmaningar vi står inför.”

Från Antler får de ett stipendium under de två första månaderna på ungefär 40 000 kronor i månaden. Under den här tiden är det meningen att de ska teama ihop sig med andra handplockade personer och slipa fram en affärsidé.

Efter två månader beslutar sig Antler för om de vill investera i bolaget i utbyte mot ett ägande och hjälper dem sedan att hitta fler externa investerare.

Nu har Antler precis dragit igång sin verksamhet även i Sverige. Rusningen av folk till Antler har varit stor i Singapore, där har de hittills lockat ett sextiotal personer, och nu hoppas Lisa Enckell förstås att det ska upprepas i Sverige.

Men vad gör att en framgångsrik karriärist hoppar av sitt jobb för något så osäkert som att starta ett bolag?

”Frågar du högutbildade människor svarar över sextio procent att de drömmer om att starta eget. Men sedan är det bara fyra procent som faktiskt gör det. Och vi kan hjälpa dem att förverkliga den där drömmen.”

Lyssna till hela samtalet med Lisa Enckell i lunchpodden ”Min bästa idé” för att höra mer om hur Antler ska sätta ny fart på den svenska startup-världen. Och också vara med och aktivt lyfta fram fler kvinnliga entreprenörer.Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet: