Fotograf: Richard Drew/TT

3 453 dagar senare – galet börsrekord i USA

Det skrivs börshistoria på Wall Street.

Igår skrevs börshistoria på Wall Street. Sedan den djupa finanskrisen 2009 har nu USA-börserna bara pekat upp, upp, upp. Sedan den 9 mars 2009 och fram till igår har S&P500-index rusat 320 procent.

Och uppgångsperioden på drygt 9 år eller 113 månader eller mer exakt 3 453 dagar är därmed den längsta ”tjurmarknaden” i historien. Därmed är 1990-talets långa börshausse som sedan ledde fram till IT-kraschen år 2000 distanserad.

Samtidigt är också S&P500-index och snuddar vid all time high-nivåer.

Och likheterna är slående när det gäller dragloken, vilka bolag och aktier som gett upphov till de kraftiga och långdragna börsuppgångarna. Nu som då är det till stora delar teknikbolagen och den digitala revolutionen som ligger bakom.

Nu undrar naturligtvis allt fler hur långt detta kan hålla.

New York-börsen visade relativt begränsade förändringar på onsdagen. Marknaden oroade sig till viss del över vilka konsekvenser de senaste turerna kring Donald Trump kan få sedan hans tidigare medarbetare Michael Cohen och Paul Manafort erkänt sig skyldiga till brott. Federal Reserve släppte på kvällen penningpolitiska protokoll där man sa att handelskrig utgör det största hotet mot en annars stark ekonomi.

På den breda marknaden sjönk S&P 500 index med 0,04 procent till 2 861,82. Teknologitunga Nasdaq Composite ökade med 0,38 procent till 7 889,10.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST