Christine Spiten, Blueye Robotics Fotograf: Blueye Robotics Press

Möt 28-åriga stjärnskottet som uppfunnit smartphone-styrda undervattensdrönare för att hjälpa till att rädda världshaven

"Om vi ska kunna skydda våra hav i framtiden måste vi förstå hur vi ska göra."

Christine Spiten från Norge är medgrundare av Blueye Robotics – en startup som utvecklar och säljer undervattensdrönare som enkelt styrs från en smartphone med möjlighet att utforska de djupaste haven.

Blueye Robotics grundades 2015 och består idag av 23 anställda. Just nu har företaget hundratals förbeställningar på drönaren och ett flertal icke-statliga organisationer i Norge, USA och Australien har använt dess prototyper för kartläggning och sanering av hav.

Tidigare i år hamnade Christine Spiten på Forbes ”30 under 30”-lista som en av stjärnorna inom tech.

”Vår undervattensdrönare, 'Pioneer', kan utforska djup ner till 150 meter från en smartphone eller surfplatta. Det är ett enkelt sätt att se vad som gömmer sig under havsytan. Vi är beroende av havet som en källa till mat, energi och som vår viktigaste klimatregulator. Om vi ska kunna skydda våra hav i framtiden måste vi förstå hur vi ska göra”, säger Christine Spiten till Business Insider Nordic.

Strax innan sommaren kom hon hem från en expedition kring stora barriärrevet där hon, tillsammans med forskare, såg över möjligheterna att bevaka korallrevet med hjälp av drönaren.

”De har redan tagit den i bruk och upptäckte områden där ny korall växer.”

Christine Spiten har en utbildning inom industriell ekonomi, robotik och entreprenörskap i bagaget. Men hennes stora kärlek har alltid varit havet.

”Jag har alltid haft en stark vilja att jobba med havet. Och så länge man har kul under resans gång och vågar satsa öppnas det spännande dörrar.”

Och bra har det gått – Blueye har enligt Christine Spliten fått in vassa investerare med mycket erfarenhet kompetens. Med den hjälpen har de kunnat nå den ena milstolpen efter den andra.

”En av de viktigaste tekniska utmaningarna vi klarade av var första gången vi fick ner drönaren på 150 metets djup och när vi adderade en extra propeller som gjorde det möjligt för drönaren att röra sig sidledes.”


Foto: Blueye Robotics Press

Trots framgångarna har hon lärt sig en del av de hinder som kommit längs vägen. Inledningsvis var tanken att rikta sig mot konsumentmarknaden men det tog inte lång tid innan de insåg att det var fel väg att gå.

”Det var en marknad som inte var mogen och vi bestämde oss för att istället fokusera på marknader där behovet var omedelbart i första hand, som till exempel inom sjöfrakt, där en frekvent inspektion av skrovet kan betyda stora besparingar för både rederiet och miljön.”

Förutom det senaste äventyret i Stora barriärrevet har drönaren sedan starten varit med på forskningsexpeditioner i Atlanten för att undersöka samband mellan marin deprivation och hälsa. Den har också färdats med Hurtigruten längs med Norges kust i underhållningssyfte för passagerarna.

”Min filosofi kring Blueye är väldigt miljömässigt fokuserad och handlar om att ta hand om havet. För att kunna göra det måste vi bli mer medvetna om hur verkligheten under ytan ser ut. Och det är där Pioneer kommer in i bilden – ett verktyg som kan ge en tydlig bild av läget”, säger Christine och fortsätter:

”Jag kommer alltid brinna för miljön och den marina hälsan.”