ANNONS

Jobbångest efter semestern? Så här får du en bättre jobbstart

Har du ångest efter semestern? Du är inte ensam! Ledarskapsprofilerna Johan och Kristina ger dig tips på hur du kan hantera ångesten och få en bättre jobbstart efter ledigheten.

Visst är det härligt att träffa alla på jobbet igen och berätta om resan till Italien för femtioelfte gången för dina kollegor? Fast egentligen vill du bara hoppa ner i havet igen från klipporna och vila i solstolen. Du är inte ensam om att känna så här, faktum är att majoriteten av alla som arbetar känner precis just så efter att semestern är över.

I veckans avsnitt av PåJobbet berättar Johan och Kristina hur du enklare hanterar dessa känslor själv och hur du som chef kan stötta dina medarbetare.

"Googlar man lite på det här med semestersångest så får man upp att det är kroppens sätt att signalera att kommande veckor kommer att bli lite tuffare för kroppen än vad det har varit senaste veckorna under semestern", säger Johan.

"Det kan ju faktiskt betyda att jag har återhämtat mig", säger Kristina.

"Du som är erfaren; vad tror du själv om semesterångesten? Har du några tips till alla chefer och medarbetare?" frågar Johan.

Kristinas och Johans tips:

Starta långsamt
"Man behöver inte starta en femdagarsvecka utan kan kanske köra på en tredagarsvecka. Försök att skapa utrymme för egentid i kombination med lättsammare aktiviteter, som samtidigt gör att du inte faller tillbaka till semesterkänslan", säger Kristina.

Sätt igång med riktiga aktiviteter som kopplar på "arbetshjärnan"
"Boka ett kundmöte, sitt på en arbetsintervju med en sökande, ring kalla leads och så vidare, men tänk på att inte lägga på alltför stora uppgifter på en gång. Det kan vara lite väl mycket att hålla ett föredrag på Berns inför trehundra åhörare första dagen efter semestern", säger Johan.

Göm dig inte i små administrativa uppgifter
"Att tömma mail som har hamnat i mailkorgen under semestern. Dessa brukar sällan vara brännheta meddelanden som måste lösas på en gång, och risken är att du fokuserar för mycket på mailkorgen. Det leder i sin tur till att du inte får mycket annat gjort och semesterångensten håller sig kvar lite längre", säger Kristina.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST