Kollage: Ariana Huffington and Elon Musk Fotograf: Louis Lanzano resp. Evan Vucci

Huffington till Musk: ”Du har ett galet föråldrat och ineffektivt sätt att använda mänsklig energi”

Ariana Huffington tycker Elon Musk borde sova mer.

I slutet av förra veckan publicerade Ariana Huffington ett öppet brev med rubriken, ’Du uppvisar ett galet föråldrat, antivetenskapligt och hemskt ineffektivt sätt att använda mänsklig energi’.

Brevet var riktat till Elon Musk, men publicerades på Huffingtons hälso- och välmåendesajt Thrive Global som reaktion på en intervju i New York Times där Musk berättade han jobbat 120 timmar i veckan och sovit på Teslafabriken. Det tycker Ariana Huffington att Musk borde sluta upp med.

I brevet argumenterar Huffington att det inte handlar om att jobba mindre hårt – det handlar om att jobba effektivt, och att Musk bör betrakta sin kropp med samma vetenskapliga intresse som han gör allt annat. Vetenskapen säger att bara att vara vaken 17-19 timmar i sträck är lika mentalt nedsättande som att ha 0.5 promille alkohol i blodet. Redan där minskar omdömet och förmågan att ta in information. Att ignorera sömnbehov och stress är ett ovetenskapligt sätt att se på produktivitet, menar Huffington.

“Det är som att försöka ta oss till en framtid av ren energi (eller till rymden) med en koldriven ångmaskin”, skriver Huffington, ”Det går bara inte.”

Istället för att slösa sina fantastiska egenskaper genom att jobba 120 timmar i veckan borde Musk se till att ta sig tid att varva ner och ladda batterierna emellanåt så att han får kraft och kreativitet nog att bemöta Teslas utmaningar med nya briljanta lösningar. Det är Huffingtons slutsats.

På söndagen svarade Musk på Twitter att det inte finns någon möjlighet att sakta ner.

Men Ariana Huffington är inte så lättövertygad – kanske för att diskussionen är bra PR för Thrive Global.

I ett skriftligt utlåtande till CNN på måndagen sa hon,

”Det här handlar inte om sömn, eller om att sakta ner, eller om att be Elon att chilla lite under ett mangoträd. Det handlar om hur vi kan låsa upp och upprätthålla vår yttersta prestationsförmåga, och se lösningar och möjligheter där andra inte kan göra det.”

Det har blivit en del av arbetskulturen att tro att utbrändhet är priset för framgång, skriver hon, men menar att all forskning tyder på det motsatta. Människor presterar bättre när de tar sig tid att ladda om.

”Det är möjligt för något företag att växa när det är helt beroende av grundarens närvaro och kontroll över minsta detalj 24/7 […] Att bygga ett ledarskapslag och att effektivt delegera (som Elon har gjort på SpaceX) kan inte göras medan du kör på tomgång. Och det är sant för oss alla.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST