Svenska rymdentreprenören: ”Jag gillar galna förslag – om 5–10 år går de att genomföra”

Tvättmaskiner utan vatten, yteffektiva lastbilshytter och drönare som tål extrem kyla. Cecilia Hertz ser till att innovationerna som utvecklats för rymden kan användas på jorden.

”Jag jobbar med det jag älskar. Jag skulle inte kunna göra något annat”, säger Cecilia Hertz, som för 17 år sedan grundade Umbilical Design. Att folk runt om kring henne sa att det inte gick att starta ett rymddesignföretag i Sverige struntade hon i.

Efter ett par år med fokus på att designa för rymdfärder och astronauter fick hon möjlighet att bli en av de i dag sexton ”space brokers” i Europa som den europeiska rymdstyrelsen ESA utsett.

Hon och de andra rymdmäklarna jobbar med tekniköverföring, det vill säga att all den påkostade teknik och nya material som utvecklas för rymdbruk kommer till användning även på jorden. Förtroendet från ESA förnyas var tredje år genom en omfattande upphandling.

Läs hela intervjun med Cecilia Hertz på vår premiumsajt Veckans Affärer Insights:

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Läs här!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.