Fotograf: TT / Kiichiro Sato

Elon Musk öppnar upp sig om det senaste året: ’Har varit det svåraste och mest smärtsamma i min karriär’

Det har varit ett tufft år för superentreprenören – och än är det inte över.

I två decennier har Elon Musk varit en av Silicon Valleys mest ambitiösa entreprenörer. Han har startat flera inflytelserika företag: däribland Tesla och SpaceX.

Men intensiteten har skruvats upp, och det har krävt ut sin rätt även för Tesla-vd:n.

”Det senaste året har varit det svåraste och mest smärtsamma i min karriär”, berättar Elon Musk när han öppnar upp sig i en intervju med The New York Times.

Han berättar att han spenderat så mycket tid jobbandes att han nästan missade sin brors bröllop, och att han spenderade hela sin födelsedag i fabriken.

Att hålla upp produktionen av elbilarna har utan tvekan varit krävande.

”Det har funnits tillfällen när jag inte lämnat fabriken på tre eller fyra dagar – dagar när jag inte gått utomhus”, sa Musk. 

Under de senaste 17 åren har han tagit sammanlagt en veckas semester, när han blev sängliggande i malaria.

Efter den uppmärksammade tweeten om att köpa ut Tesla från börsen den 7 augusti har trycket inte lättat. En tweet som han förövrigt knappade ihop i bilen på väg till flygplatsen.

Han förklarar tweeten som ett försök till transparens.

De avslutande orden ”finansiering säkrad” har fått mycket fokus. Aktien lyfta på beskedet, för att sedan falla tillbaka när det visade sig att så inte riktigt var fallet.

I tweeten hänvisade Musk till konversationer han haft med den saudiska investeringsfonden, där bland annat ett utköp diskuterades.

LÄS ÄVEN: Saudiarabiens superfond kan bli Elon Musks parhäst i utköpet av Tesla

Källor som New York Times hänvisar till menar även att SpaceX eventuellt skulle kunna ta en ägarandel i elbilstillverkaren.

I intervjun framhäver han dock att han inte känner någon ånger över tweeten och att han inte har några planer på att sluta använda den sociala-medieplattformen.

Under de senaste åren har Teslas styrelse försökt hitta en operativ chef, en nummer två till Musk, för att lätta lite på den press vd:n haft.

Elon Musk säger att han inte har för avsikt att släppa de dubbla rollerna som vd och ordförande i elbilstillverkaren.

Han säger dock att: ”om du har någon som kan göra ett bättre jobb, snälla säg till. De kan få det.”

LÄS ÄVEN: Nu är det officiellt: Elon Musk får hjälp av Goldman Sachs i utköp av Tesla


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.