Fotograf: Bumble Blog

Dejtingappen Bumble svajpar höger för en ny fond – ska exklusivt investera i startups grundade och ledda av kvinnor

Miljardbolaget vill med sitt fokus på kvinnliga grundare förändra ekosystemet.

Dejtingappen Bumble är kanske bäst känd som appen där tjejerna måste ta första steget för att starta en konversation med en match.

Idag har appen 37 miljoner användare, enligt bolaget.

Bumble har funnits i knappt fyra år, men har redan utvidgat sin produkt till att omfatta såväl vänskapsdejting, ”Bumble BFF”, som nätverkande med ”Bumble Bizz”.

LÄS ÄVEN: Dejtingappen där bara kvinnorna får skriva första meddelandet

29-åriga Whitney Wolf Herd, medgrundare till Tinder, startade bolaget kort efter att hon sagt upp sig från sin gamla arbetsplats. Hon fick mycket medial uppmärksamhet när hon stämde sin medgrundare för diskriminering – en stämning som slutade med förlikning.

I juli värderade Forbes bolaget till 1 miljard dollar, och konstaterade att grundaren i och med det var god för omkring 230 miljoner dollar.

Nu tar miljardbolaget nästa stora steg och lanserar sin fond ”Bumble Fund” för att investera i startups som grundats och leds av kvinnor. Det skriver Forbes.

Fonden har redan avsatt en miljon kronor med planen att investera mellan 5 000 och 250 000 dollar i företag som riktar sig till kvinnor, grundats av kvinnor och leds av kvinnor.

”Vi vill ge mer än kapital”, säger Sarah Jones Simmer som är operativ chef på Bumble och ska leda den nya fonden, till Forbes. ”Vi är i en priviligierad position och har byggt en repertoar av erfarenheter under de senaste fyra åren.”

Att bara fokusera på företag som grundats av och leds av kvinnor hoppas man kommer att ha en hälsosam effekt på ekosystemet.

Förhoppningen är att initiativet inte bara ska uppmuntra kvinnor, utan även män.

”Genom att fokusera på att lyfta kvinnor och få dem att känna sig säkra och inkluderade skapar vi en miljö som är hälsosam för män också.”

Bumble är inte ensamma om att som nystartat företag sätta upp en fond för att investera i andra startups. Meddelandeappen Slack gick i slutet av föregående år ut med att man skapade sin egen fond, där 80 miljoner dollar skulle investeras. Än mer nyligen meddelade kryptobörsen Coinbase att de skulle göra samma sak – med fokus på krypto- och blockchainstartups.

Bumbles fond är dessutom mycket mindre än andra motsvarigheter.

”Det var viktigt för oss att göra det här tidigt. Vi hade kunnat vänta tills vi hade en krigskassa på 50 miljoner dollar, men för oss är vår möjlighet att ge tillbaka tidigt i vår livscykel viktigt”, förklarar Sarah Jones Simmer.

Initialt ska fonden vara verksam under 18 månader. Efter det ska den utvärderas.

”Vi försöker fortfarande lista ut hur den passar oss rent strategiskt.”

LÄS ÄVEN: De har skapat en dejtingapp för vänskap: ”Drömmen är att bli lika stor som Tinder”