Emma Tillberg (t.h.) Fotograf: Laura Henry

Svenska 27-åringen som blev utvald till volontär i Uganda för storbanken Citi – och fick en idol på köpet

Citis 27-åriga associate Emma Tillberg kom nyligen hem från volontärsarbete i Uganda, där storbanken erbjuder finansiell rådgivning till lokala entreprenörer för att ge deras företag chansen att växa och bidra till att minska landets omfattande arbetslöshet. Äventyret gav en idol på köpet – Dr Joan.

Sju dagars arbete i veckan, ingen semester, tre barn under 10 samt brorson att ta hand om, och på det utdelning av vaccin mot hepatit och andra sjukdomar under fredagskvällar.


27-åriga Citi-tjejen Emma Tillberg kunde knappt tro sina öron när Dr Joan som driver Jolly Child Clinic i Uganda ursäktade den röriga bokföringen med ”Maybe I’m lazy”.

Hon hade redan hade hunnit bli mäkta imponerad över Dr Joans grace, intelligens och driv, och insåg att den viktigaste hjälpen hon kunde bidra med var att göra verksamheten så kostnadseffektiv att det blev pengar över till att anställa en barnläkare.


Dels hjälpte hon Dr Joan med att implementera ett system där man med hjälp av dator och skrivare slipper konsolidera bokföringen varenda gång, dels utvecklade hon patientformulär, foldrar och enkäter med frågor som hur man fått nys om barnkliniken.


”Positiv social påverkan är en del av Citis DNA och själv tycker jag att det är kul att få chansen att vara med och bidra med något till världen”, säger Emma Tillberg till VA.


Förutom den värdefulla erfarenheten har hon idag regelbunden kontakt med Dr Joan som också har blivit en av de stora idolerna i livet.

Blev vittne till fattigdom i unga år

Emma Tillbergs förkärlek för att hjälpa andra väcktes redan i tidiga år, då pappans jobb på Ericsson bland annat innebar flytt till Peking och en internationell skola som från gång till annan ägnade sig åt volontärarbete.


”Jag fick på nära håll se hur fattigt många kunde ha det i Kina.”


När familjen återvände till Stockholm var Emma Tillberg strax under 20. Hon skaffade sig först en kandidatexamen inom nationalekonomi och statsvetenskap vid Stockholms universitet, och därefter en master inom investment och finance vid Queen Mary-universitetet i London.


Idag arbetar hon som associate inom capital markets för Citi i London med fokus på obligationsmarknaden och framförallt nordiska banker som kunder.


Hon tycker att den marknaden är särskilt intressant i det att det ofta kan handla om entreprenörer som behöver hjälp med finansiering.


”Jag har ett front office-jobb och är direkt involverad i att ta fram kreativa finansieringslösningar för kunder på både små och stora bolag. Det gör ju att man får något av ett entreprenöriellt mindset.”

Ett av flera välgörenhetsprojekt

Volunteer Africa är ett i en rad 
filantropiska satsningar världen över som Citi bedriver idag. Initiativet till volontärarbetet i Afrika med start för tre år sedan kom från ingen mindre än investment banking-chefen Manolo Falco.

LÄS ÄVEN: Citi-höjdaren: GDPR drar undan mattan för Europa när oheliga allianser har blivit det nya normala


Fram till projektet hade Emma Tillberg redan hunnit delta i Citi Global Community Day där anställda bland annat fått ägna sig åt att plantera växter i parker.


Genom dels kollegors positiva erfarenheter från förra årets program i Uganda, dels presentationen av programmet, gick hon igång på alla cylindrar.


I sin enminutsvideo som förklarar varför just hon ska bli en av 27 deltagare från Citi – och enda Norden-representanten – lade hon fokus på chansen att få uppleva en annorlunda kultur samt få använda sig av det hon lärt sig från såväl jobbet som livet i stort på ett mer gripbart sätt.


”Volontärprogram är något betydligt mer konkret än att enbart skicka pengar till Afrika.”


Resan till Uganda gick från London via Dubai i slutet på mars.


I Dubai mötte Emma Tillberg en mix av tre nivåer Citi-anställda – associates, senior associates och senior analysts – varav den yngsta var 23 och den äldste hade hunnit passera 30-snåret.


”Idag har jag ovärderliga kontakter över hela världen.”

Uppgiften: komma på egen affärsidé

Innan Citi-gruppen på 27 personer splittrades mellan städerna Jinja och Mbale – båda med strax under 100 000 invånare – fick alla genomgå en utbildning på flera dagar i den något mindre staden Mukono.


Väl på plats i Uganda insåg Emma Tillberg att infrastrukturen med sina bristfälliga vägar och långa bilköer hade mycket att önska jämfört med Sverige.


Mer positivt var att vart hon än vände blicken möttes hon av öppna och drivna människor.


”Då få kommer särskilt långt med sina universitetsbetyg i Uganda väljer många att starta eget. Problemet är bara att i samma veva som du gör det startar grannen något liknande.”


Med Eric Ries succébok ”The Lean Startup” som bas gick huvuduppgiften under utbildningen ut på att komma på en egen affärsidé.


Samtal med vilt främmande människor på gatan visade snart att basket var den största sporten i landet och banade väg för idén att sälja basketbollar – men samtidigt är det inte helt ovanligt att en basketplan kan vara fylld av både vatten och kor.


Efter utbildningen i Mukono bar det hursomhelst av till det första mötet med Dr Joan, men också 27-årige Mr Deo som driver Eastern Coffee.


Den stora skillnaden mellan bolagen är att det sistnämnda redan har varit en del av ett annat av Citis program och behövde nu hjälp med ytterligare tillväxt.


För Eastern Coffee blev lösningen att produktutveckla bättre förpackningar samt att få kunderna att betala vid leverans och inte på kredit, medan det för Dr Joans del handlade om att effektivisera verksamheten genom en mer hållbar affärsmodell.

Dr Joan – en vän för livet


Emma Tillberg blev first point of contact för båda entreprenörerna och fick en så nära kontakt att hon blev hembjuden på middagar.


Det var ändå med just Dr Joan som det uppstod en alldeles särskild kontakt.


”Ibland blir det ju så i livet att man springer en väldigt speciell människa. Dr Joan verkligen ville hjälpa barn till ett bättre liv.”


Själva arbetet med att konsolidera bokföringen underlättades rejält av att Dr Joan sparat alla papper, men samtidigt stötte Emma Tillberg på andra problem. Till exempel att kliniken inte kunde ta emot patienter med hälsoförsäkring, då det kräver elektricitet, dator med internetåtkomst och partnerskap med försäkringsbolag.

Emma Tillberg tillsammans med idolen Dr Joan (mitten). Foto: Laura Henry


Inför slutpitchandet för en kommitté bestående av idel högdjur från Citi hjälpte Emma Tillberg med peppande och generalrepetitioner – och båda bolagen föll kommittén i smaken.


Summan på 18 000 räntefria pund som samtliga entreprenörer i programmet får dela på kan låta som en struntsumma i sammanhanget, men faktum är att pengarna räcker långt i Uganda.


Emma Tillberg tycker att en av de häftigaste sakerna med hela programmet var chansen att arbeta med entreprenörer som handplockats av Citi och NGO:n Balloon Ventures.


På frågan om vad som skiljer en entreprenör i Uganda från en entreprenör i Sverige anser hon att förutsättningarna är som natt och dag, men att nöden föder uppfinningsrikedom.


”Förutom att det är oerhört svårt att bli godkänd och få lån av banker i Uganda betalar du vilda räntor på lånen.”


Tydliga likheter finns dock i det att även om många driver egna företag i landet är det långtifrån alla egenföretagare som har drivet, passionen och viljan att genomföra en unik affärsidé.


”Då entreprenörerna inte gör någon skillnad på sina personliga finanser fick jag veta att man ofta låg och drömde om sina företag på natten.”

MER LÄSNING: Citis globale analyschef: Därför kan e-kronan bli ett hot mot svenska banker


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST