Fotograf: Nordic Business Forum

Vad tech-profilerna önskar att de vetat som 20-åringar, men fått lära sig den hårda vägen

Exklusivt: 6 tunga tech-profiler ger råd till sina yngre jag.

Livserfarenheter är ofta dyrköpta, men det finns genvägar. Undvik att gå på samma minor som framgångsrika tech-profiler genom att lyssna till deras råd.

Vilket råd skulle du ge till ditt 20-åriga jag?

Den frågan har vi ställt i flera VA-intervjuer det senaste året och sparat svaren till det här frosseriet i livsvisdomar:

Hampus Jakobsson, serieentreprenör och en av Sveriges mest aktiva affärsänglar

Foto: Håkan Röjder

”Inse att dina styrkor och svagheter är samma sak. Det är bara olika sidor på samma mynt. Om du är väldigt, väldigt bra på något innebär det att du också är väldigt, väldigt dålig på samma sak – fast på ett annat sätt. Försök inte att bli jämn. Om du gillar någonting och har fallenhet för det – så gå all in. Om du tvärtom inte trivs med något så inse att du inte ska göra det.”

”Ett exempel är att min fru tycker att jag är väldigt slarvig medan andra säger att jag är ohyggligt snabb. Grejen är att det är samma sak. Jag skickar mejl samma sekund som jag tänker tanken och hon undrar om jag korrläste det. Då svarar jag nej – och det tänker jag inte heller göra. Jag tänker fortsätta göra det så folk fattar precis vem jag är.”

Läs mer: Svensken som byggde Android - och snoppade av Google-grundaren

Eric Ries, startupguru som skrivit bibeln The Lean Startup och aktuella The Startup Way

Foto: Nordic Business Forum

”Sanningen är att mitt 20-åriga jag inte skulle ta råd från någon. Då var jag ingen bra lyssnare. Men två saker har varit särskilt svåra i min karriär. Jag hade enorm ångest över om min karriärväg skulle funka. I teknikvärlden är det lätt att tänka att man har missat alla stora idéer. År 1998 tänkte jag att alla bra idéer inom internet redan var tagna. Mitt råd är att inte oroa sig. Vad du än har för idéer finns det möjligheter.”

”Det andra är att använda möjligheten du har som ung till att lära dig saker på djupet. Gå i lära hos de smartaste personerna i din omgivning. Undvik att lyssna på personer som inte är smarta även om de är rika och framgångsrika. När du hittar någon som är smart och vis – lyssna till vad de har att säga och vad de kan lära dig.”

Läs mer: Exklusiv intervju med startup-världens guru nummer ett: Nu ska han få storbolagen att tänka som startups

Lena Apler, affärsängel och grundare av nischbanken Collector

Foto: Malin Hoelstadl/SvD/TT

”Byt jobb oftare och pröva på olika branscher. Det ger ökade insikter och kompetens och förståelse för andra branscher. När jag var 20 år var jag extremt barnslig och sent utvecklad. Att ta hand om mig själv var precis vad jag mäktade med, karriärval fanns inte på min agenda då. Det kom först framåt 25-30-årsåldern.”

Läs mer: LENA APLER: Det här är bankernas bästa chans att överleva finansracet som väntar

Ola Sars, vd på Soundtrack Your Brand

Foto: Pressbild

”Det tog ett tag innan jag gick in i musikbranschen som är mitt kall och min passion. Tidigare höll jag på med management consulting och mådde jättedåligt – så det var värdelöst. Det kan låta klyschigt men rådet till mitt 20-åriga jag är att försöka jobba med sin passion. När vi startade Pacemaker (en bärbar DJ-spelare, reds anm) var det inget bra tillfälle att gå in i musikbranschen. Det var egentligen den sämsta perioden. Men jag kände bara att nu får det vara nog.”

Juha Koponen, vd på Sellpy-konkurrenten Swap.com

”Om jag skulle säga vad jag gör i dag hade han inte trott på mig, haha. Jag bytte karriär relativt sent i livet (från kärnfysiker till entreprenör, reds anm), men skulle ändå ge rådet: Fortsätt göra det du gör och är bra på.”

Seth Godin, marknadsföringsguru som skrivit bästsäljare som Purple Cow och Linchpin: Are You Indispensable?

Foto: Nordic Business Forum

”Jag är superglad över allt som gått min väg, men det som gick bra hade aldrig hänt utan det som inte gick bra. Mina misslyckanden har därför varit viktiga för mig. En uppmuntran som hade varit trevlig att höra är att ’allting kommer att bli okej’. Så det är vad jag skulle säga till mitt 20-åriga jag.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST