Simris Algs vd och grundare Fredrika Gullfot. Fotograf: Simris Alg

Svenska algbolaget tecknar miljonavtal i Sydkorea – aktien glädjerusar

Simris Algs aktie gör glädjeskutt på börsen.

Svenska algproducenten Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell, som blir exklusiv återförsäljare av bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Aktien gjorde ett glädjeskutt på nyheten, och handlades strax före 11-tiden på torsdagen för 10,00 kronor, upp 25,31 procent.

LÄS ÄVEN: ”Ät mer alger”, tycker algbolaget som redan löst oljekrisen

Försäljningsstart i Sydkorea är beräknat till oktober. Infobell kommer att sälja Simris Algs produkter direkt till konsument i både digitala och fysiska kanaler, med fokus på direktmarknadsföring och pop-ups på utvalda varuhus.

”Avtalet är strategiskt mycket viktigt för oss, eftersom Sydkorea är en stor marknad och dessutom trendsättande inom skönhet och hälsa i de asiatiska länderna”, kommenterar Fredrika Gullfot, Simris Algs grundare och vd.

Avtalet innebär att Infobell förbinder sig till ett minsta ordervärde om 7 miljoner kronor under en treårsperiod. Försäljningsstart beräknas till oktober 2018, och en första beställning har gjorts till ett värde av drygt 0,9 miljoner kronor.

Simris Alg och Infobell tecknade en avsiktsförklaring om samarbete i september 2017. Parterna har sedan dess samarbetat kring formerna för marknadsföring, och omega-3-tillskotten har anpassats och registrerats enligt regelverken för hälsoprodukter i Sydkorea.

Simris Alg och Infobell har nu tecknat bindande avtal som alltså sträcker sig över en treårsperiod, med möjlighet till förlängning på årsbasis.

Avtalet är den första riktigt stora affären för bolaget, som skriver att marknadslanseringen av dess omega-3-produkter nu inleds på allvar.

”Självklart är det här ett riktigt genombrott för försäljningen. En minimivolym på sju miljoner kronor är en bra grundplåt som första internationella affär, och då har vi ändå bara börjat”, säger Gullfot.

Följ Simris Algs aktie i realtid på VA Finans.