ANNONS
Johan Jörgensen har grundat Sweden Foodtech.

Glöm insekter och larver – så här kommer vi att äta i framtiden

Det diskuteras flitigt hur framtidens innovationer ska lösa samhällsproblem. Men vi behöver inte vänta – tekniken finns redan. I det andra avsnittet av webbserien Perspektiv träffar SVT-profilen Parisa Amiri Johan Jörgensen på Sweden Foodtech. Han tror att tekniken kommer att förändra det globala matsystemet.

I dag har du ingen aning om ett livsmedel producerats med schyssta arbetsvillkor eller hur långt den har transporterats. Du vet bara vad den kostar och hur den ser ut. Men, framöver kommer vi snarare att värdera mat efter dess data. Det tror i alla fall Johan Jörgensen, grundare av Sweden Foodtech.

“I framtiden kommer vi att ha all information om produktionsförhållandena tillgänglig, och då kanske vi också kommer att handla på nya sätt”, säger han i webbserien Perspektiv.

Att äta insekter är inte framtiden

Den klyschigaste frågan som Johan Jörgensen får är om vi måste börja äta insekter i framtiden. Men framtidens mat handlar inte om insekter – det handlar om att förändra hela det globala matsystemet.

Foodtech

I webbserien "Perspektiv" vill Fortum lyfta aktörer och innovationer som på olika sätt främjar teknikutvecklingen inom en rad olika områden.

I alla cirkulära kedjor behövs energi för att återvinna och återskapa – och den energi som används från frö till matbord påverkar klimatet. För att de tekniska innovationerna ska kunna rädda miljön behöver den alltså klimatsmart el. Sverige har ett av världens fjärde bästa kraftsystem när det kommer till klimatpåverkan och har därför alla förutsättningar för att gå i bräschen för matrevolutionen.

Läs mer om Fortum och deras arbete för en renare värld på www.fortum.se

Det globala matsystemet står för 20 procent av global BNP. Det är detta som skadar planeten enligt Johan Jörgensen och därför krävs en stor strukturomvandling. Maten är det nya klimatet och det är här tech kommer in.

“Tech är en fantastisk förändringsagent för allt möjligt här i världen, nu även för maten”, säger Johan Jörgensen i serien.

Tekniken gör det möjligt att odla i källare

Modern teknik kan förändra möjligheterna för till exempel odling. Med ledljus kan du odla blomkål i en källare eller ett gammalt garage. Genom att lysa med olika typer av ljus kan du styra vilken färg de ska få, hur de ska smaka och ge dem nytt näringsinnehåll. I en sån miljö kan dessutom allt vatten cirkulera. Det blir ett hyperekologiskt system som kan finnas var som helst, nära människorna. På så sätt går det att radikalt minska mattransporterna i städerna.

“Allt handlar om den totala miljöpåverkan i maten, det är det viktigaste. Mat är energi och vi måste lösa miljönproblematiken i världen”, säger Johan Jörgensen. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv
  3. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier just nu
  5. Millennials flockas till cannabisaktier – nu kommer hajpen till Norden
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  5. Största kursrallyt på två decennier: Så kommenterar proffsen H&M:s uppvisning

För dig som prenumerant