Fotograf: Johnathan Nightingale/Flickr

Varma vädret får Ica att bomma förväntningarna – aktien på fall

Dagligvarujätten faller på svag rapport.

Mönstret från första kvartalet upprepade sig: Ica Sveriges resultat nådde varken bolagets eller marknadens krav.

Vid 9.30-tiden på torsdagen hade aktien tappat 6,16 procent.

Koncernens vd Per Strömberg utlovar bot och bättring.

”Med det fina väder vi har haft i Sverige har vi fått en annan försäljningsmix. Det har varit mycket vatten, glass och mycket färskvaror. Det var en annan mix som skulle ut till kunderna och med en annan ryckighet. Det har skapat utmaningar vid våra lager och lett till högre kostnader”, säger Icas vd Per Strömberg till Nyhetsbyrån Direkt.

LÄS ÄVEN: Forskarlarm: Världen närmar sig katastrofscenariot ’Hothouse Earth’ utan återvändo

Rörelseresultatet i Ica Sverige var 784 miljoner kronor i det andra kvartalet, ned från 870 miljoner kronor motsvarande period i fjol och 8 procent sämre än väntat enligt SME Direkt.

Rörelsemarginalen låg på 3,7 procent i den svenska delen, ned från 4,3 procent andra kvartalet 2017. Förväntningarna låg på 4,1 procent.

”Vi har distribuerat mer till våra mindre butiker, där vi haft de stora försäljningsökningarna i sommar. Det blir mer kostsamt än att köra stora volymer till stora butiker. Sedan har vi haft stora prishöjning på transportsidan och sedan har vi haft en chaufförsbrist”, fortsätter Per Strömberg i sin förklaring till lönsamhetsnedgången inom Ica Sverige.

Även under det första kvartalet var Ica Sverige den stora anledningen till att koncernen inte levde upp till förväntningarna.

“Vi har ett program på plats som över de kommande kvartalen ska återställa marginalen i Ica Sverige. Därmed kommer vi att komma upp mot de rörelsemarginalmål som vi har för gruppen som helhet”, säger Per Strömberg.

Vissa saker har redan blivit bättre, framförallt vad gäller valuta och väder.

”När vädret återgår till det man kan kalla normalt väder, då blir det jämnare flöden och då är det lättare att hantera logistiken.”

LÄS ÄVEN: ICA köper det klassiska inredningsbolaget

Å andra sidan var även juli mycket varm och det kommer ta tid innan vissa framtidssatsningar, såsom det nya e-handelslagret, når break-even, resonerar Per Strömberg.

Så vissa av de negativa faktorerna kommer att finnas kvar i det tredje kvartalet?

”Så är det”, svarar Icas vd.

IcaA-koncernens justerade rörelseresultat, exklusive exempelvis en nedskrivning på e-handelsområdet, uppgick till 1.041 miljoner kronor (1.094). Analytikers snittförväntningar var 1.120 miljoner, enligt SME Direkt. Rörelsemarginalen om 3,6 procent var 0,3 procentenheter svagare än väntat och än nivån under det andra kvartalet i fjol.

Följ Icas aktie i realtid på VA Finans.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.