ANNONS

Så påverkas du som CFD-trader av ESMAs nya regleringar

Nu introducerar European Securities and Market Authority en ny förordning med målet att stärka de internationella uppförandenormerna inom finansbranschen. Det här behöver du veta om det nya regelverket och hur det kommer att påverka din trading.

IG, etablerad global marknadsledare inom trading sedan mer än 40 år, är en av världens främsta CFD-aktörer. CFD, en förkortning av Contract For Difference, är en transparent produkt med låga avgifter i jämförelse med andra typer av börshandlade derivatinstrument. 

”En av fördelarna med CFD-handel hos IG är att vi har ett enormt stort marknadsutbud. Vi erbjuder även möjlighet att blanka (spekulera i nedgång) i majoriteten av våra aktier vilket är svårt hos storbanker och andra traditionella mäklare”, säger Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG.

Handel med CFD betraktas som mer riskfyllt eftersom det är ett så kallat hävstångsinstrument. 

IG

IG är en världsledande nätmäklare inom trading som ger dig tillgång till möjligheter på tusentals finansiella marknader via intuitiva plattformar och appar. 

Läs mer om IG och CFDs här.

”Som nybörjare är det enkelt att ta för stora positioner. Riskhantering är därför extremt viktigt när man handlar kortsiktigt – det är ingen enkel sysselsättning. Det ställer höga krav på att man håller känslorna intakt och passar bäst för dig som har längre erfarenhet och finansiell stabilitet”, säger Erik Hansén. 

Så påverkar regleringarna dig som CFD-trader 

Under början av året offentliggjorde European Securities and Markets Authority (ESMA) flera åtgärder gällande produkter med hävstångseffekt. De innefattar bland annat begränsningar på storleken av hävstången på CFDs och en regel för automatisk stängning vid 50 procent av säkerhetskravet för icke professionella traders.

Regleringarna började gälla den 1 augusti i länder som är medlemmar i EU och innebär att alla minimisäkerhetskrav har ökat på CFD-handel över hela branschen.

”ESMA:s syfte är att göra det svårare för oseriösa aktörer att vara verksamma och att skydda traders från oförutsedda risker. Det ligger helt i linje med vårt engagemang till våra kunder och vår ledning har hela tiden haft en dialog med ESMA och andra tillsynsmyndigheter inom EU för att hitta en bra nivå”, säger Erik Hansén. 

Professionella kunder påverkas inte 

De nya direktiven gäller bara för IGs icke-professionella kunder. Vill man som befintlig kund ansöka om ett professionellt konto hos IG krävs det en högre nivå av finansiella tillgångar, tidigare erfarenhet av hävstångsprodukter och arbetslivserfarenhet inom finansiella sektorn ”, säger Erik Hansén.   

Han menar att vid reglering av branschen kommer det alltid uppstå risker med att kunder väljer att vända sig till oseriösa aktörer med lägre krav.

”Vi hoppas att traders är väl medvetna om att IG är en av världens största CFD-mäklare, en seriös aktör som är mån om sina kunder och att vi fortfarande är det självklara alternativet”, avslutar Erik Hansén.

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.*

Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar.

*För de 12 månaderna före 1 juli 2018. Förluster kan överstiga insättning; gäller endast professionella traders. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.