Fotograf: Pexels / rawpixel.com

”Vad är din största svaghet?” – Så här ska du svara enligt experterna

Svaret på frågan kan betraktas som två steg.

Flera HR-experter och arbetsplatsrådgivare erbjuder samma lösning på den kniviga arbetsintervjufrågan, ”Vad är dina största svagheter?”

Det skriver Business Insider.

Det viktigaste är att närma sig frågan på ett uppriktigt sätt.

Författaren Ramit Setti säger i en podcast att det den som intervjuar egentligen är ute efter först och främst är att se om du har tillräckligt med självinsikt och omdöme för att vara medveten om dina svagheter och kunna erkänna dem och jobba på att förbättra dem.

”Alla har svagheter. Högpresterande personer, de bästa jag känner, är väldigt öppna med sina svagheter”, sa han.

I samma anda som erkännandet av svagheter visar själkännedom råder arbetsplatsrådgivarna Monica Torres och Alison Green att ta frågan vidare och diskutera svagheten. Det handlar inte om att försöka vända svagheten till en styrka utan att visa en ödmjukhet inför sina svagheter och visa att man kan hantera dem.

Alison Green föreslår att man diskuterar vad man har gjort för att minska de negativa konsekvenserna av svagheten i sitt arbete. På samma sätt föreslår Monica Torres att man berättar om hur man har hanterat svagheten och eventuellt övervunnit den.

Svaret på frågan kan alltså betraktas som två steg:

  1. Beskriv uppriktigt en personlig svaghet i förhållande till arbetet.
  2. Berätta om vad du har gjort för att hantera den.

Båda delarna vittnar om förmågan att vara självreflekterande och självförbättrande som individ.

Eftersom frågan är vanlig och det är viktigt att svaret känns uppriktigt rekommenderar Alison att man förbereder sig. Det bästa sättet att göra det på är att ägna lite tid åt självreflektion.

”Det bästa sättet att förbereda sig är till ägna lite tid åt att tänka seriöst kring dina svagare punkter och hur de relaterar till ditt arbete. Tänk: Vad har du kämpat med? Vad kommer inte till dig naturligt och av sig självt? Vad har chefer uppmuntrat dig att jobba tidigare?” skriver Alison Green.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.