Fotograf: Pixabay

Konflikten tilltar mellan USA och Turkiet – nu uppmanar Erdogan till bojkott av Iphone

Relationen mellan Turkiet och USA har försämrats ytterligare.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade på tisdagen att landet kommer att bojkotta elektroniska produkter från USA. Detta då Erdogan anser att Turkiet blivit en måltavla under det pågående handelskriget, skriver Reuters.

Under ett tal på tisdagen sade presidenten enligt Financial Times att invånarna inte längre bör köpa produkter från exempelvis Apple när det finns andra inhemska och utländska alternativ.

“Om de har Iphone, så finns Samsung å andra sidan”, sade Erdogan enligt FT. “I vårt eget land finns Venus.”

Den turkiska telefonen Venus tillverkas av elektronikbolaget Vestel, vars aktie sköt i höjden efter presidentens uttalande.

Erdogan upprepade även att Turkiet inte kommer att vika sig i den eskalerande konflikten med USA, som fått landets valuta på fritt fall. Den turkiska liran har tappat mer än 40 procent i år, vilket satt skräck i investerare i både USA och Europa.

LÄS ÄVEN: Trumps handelskrig är igång – här är varorna som kan bli dyrare i Sverige

Samtidigt klargjorde USA efter ett möte på måndagen med turkiska ämbetsmän att det inte finns något mer att förhandla om förrän Turkiet släpper pastorn Andrew Brunson, som suttit fängslad sedan kuppförsöket i landet 2016.

Turkiets ekonomiska kris ha orsakats av ett enkelt missförstånd mellan landets president och Donald Trump under ett Nato-möte i juli, skriver Business Insider. Den amerikanske presidenten och Erdogan ska då ha kommit fram till ett uppgörande gällande frisläppande av fångar. 

USA släppte en fånge ur ett israeliskt fängelse på Turkiets begäran, enligt The Guardian. I gengäld ville Trump att Erdogan skulle släppa Brunson, vilket Erdogan ska ha sagt att han skulle undersöka. 

Men när pastorn inte frisläpptes utan endast förflyttades till husarrest slog Trump till med sanktioner.

Enligt källor till The Guardian ska detta missförstånd, som skedde under ett privat samtal mellan de två presidenterna med enbart tolkar närvarande, ha utgjort upprinnelsen till lira-krisen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST