Fotograf: TT / Kiichiro Sato

Investerarna tror inte på Musks plan att avnotera Tesla – aktien lägre än före twitteravslöjandet

Trots Musks försäkringar är marknaden skeptisk. 

I ett uppmärksammat inlägg på twitter skrev Elon Musks den 7 augusti 2018 att han funderade på avnotera Tesla från börsen till ett pris av 420 dollar per aktie, och att finansieringen var säkrad.

LÄS MER: Galet rally efter Musks tweet: Därför vill han köpa ut Tesla från börsen

Utköpet skulle innebära en investering på 72 miljarder dollar, men Elon Musk sa på måndagen att två tredjedelar av aktierna kan förbli i händerna av befintliga privata investerare, varför det bara skulle krävas 24 miljarder dollar, enligt CNN Money.

Efter frågetecken kring om twittermeddelandet var seriöst eller ens lagligt och om vem som skulle pröjsa för det största eller fjärde största (beroende på var det slutligen hamnar mellan 72 och 24 miljarder dollar) utköpet från börsen någonsin förklarade Musk igår att den ’säkrade finansieringen’ skulle komma från Saudiarabiska investeringsfonden som redan äger 5 procent av Tesla.

LÄS MER: Saudiarabiens superfond kan bli Elon Musks parhäst i utköpet av Tesla

Men marknaden tror fortfarande inte på Musk att döma av aktiekursen.

Teslas kurs är nu lägre än när Musk twittrade ut sina planer om att köpa ut bolaget. Innan meddelandet stod kursen i 361 dollar. På meddelandet steg aktien till rekordhöjden 379.5 dollar innan den handelsstoppades. Sedan dess har luften sakta pyst ut och nu står aktien i 356.5 dollar – alltså mindre än innan Musk avslöjade sina avsikter om att köpa ut till ett premium.

Marknaden är alltså tveksam till att affären kommer bli av.

Markets Insider rapporterar att Wall Streetanalytikern Pierre Ferragu argumenterar för att priset 420 dollar per aktie inte känns trovärdigt. Enligt analytikern är priset för högt för att kunna locka tillräckligt med nya privata investerare för att få ihop den astronomiska summan som krävs för att köpa ut Tesla. Samtidigt är befintliga investerare förmodligen inte angelägna till att sälja sin position i Tesla för ett så lågt pris eftersom de har höga förväntningar på bolaget i framtiden.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.