Fotograf: Pexels

Slut på semestern – här är sommarens bästa från VA

Tillbaka från semestern? Vi listar VA-artiklarna du missat i sommar.

Även om vi har årets stekheta sommar med bränder och brunbrända gräsmattor färskt i minnet är nu semestern över för de allra flesta av oss.

Har du missat att läsa några av VA:s artiklar medan du slappat i hängmattan, seglat i skärgården eller pressat på badstranden? Ingen fara.

Vi har sammanställt de 10 bästa, mest lästa, mest delade och tankeväckande artiklarna från VA.se under juli månad. Välkommen tillbaka till jobbet!

10. ”Vi står inför en revolution – gigekonomin är här för att stanna”
Gigekonomin är här för att stanna – och den kommer att växa i betydelse. Nu behövs en nyanserad diskussion om hur fördelarna med gigekonomin kan maximeras samtidigt som riskerna hanteras, skriver Andreas Hatzigeorgiou i en gästkrönika. Läs den här.

9. Sverige fick just 2 nya miljardärer – efter att aktien rusat 300% på börsen
Två forskarmiljardärer läggs nu till på listan över Sveriges rikaste. Läs mer här

8. Stenhårda regler kring arbetstillstånd tvingar deras startup att öppna filial – i Pakistan
Svenska it-företag skriker efter arbetskraft – samtidigt utvisas högkvalificerade invandrare på grund av strikta tolkningar av reglerna kring arbetstillstånd. Startupbolaget Need Insights har tvingats till drastiska åtgärder efter att deras eyetrackingspecialist nekats återvända till Sverige. Läs artikeln här.

7. Efter ett år av hemlighetsmakeri – nu avslöjar 17-nätverket sina medlemmar
I fjol under Almedalsveckan lanserade Jessica Löfström 17-nätverket, ett exklusivt nätverk för kvinnor som har startat, äger och leder bolag som omsätter minst 50 miljoner kronor per år. I år avslöjades medlemmarna, som nu ökat till 32.

6. Trumps handelskrig är igång – här är varorna som kan bli dyrare i Sverige
Nu är handelskriget mellan USA och Kina igång. Här är varorna som kan bli dyrare i Sverige.

5. ’Genvägen’ till att bli mångmiljonär – franchisetagare för 7-Eleven, Pressbyrån och Burger King
Det kan räcka med några år som franchisetagare för 7-Eleven eller Burger King för att bli mångmiljonär, i alla fall om man får tro de norska jättarna Reitan och Umoe. Men insatser och upplägg skiljer sig väsentligt åt – och kritiska röster menar att Reitans modell mest går ut på att göra ägarna rika.

4. Backas av Klarna-grundarens fond – nu ska hennes startup bli ett Linkedin för hållbarhet
Frida Emilsson och de andra tre grundarna bakom Worldfavor har minst sagt höga ambitioner. I år var hon i Almedalen för att sätta fart på spridningen.

3. ”Svindlande succé”: Bzzt siktar på 400 fordon i Stockholm och expansion i Europa
De sympatiska eldrivna taxipoddarna från Bzzt har rullat på Stockholms gator i ett år. Bolagets vd Sven Wolf berättar för VA om Stockholmarnas aptit att åka, stundande Europa-lansering samt visionen om att göra tjänsten helt gratis i framtiden. 

2. De har skapat en dejtingapp för vänskap: ”Drömmen är att bli lika stor som Tinder”
Claudia Gård och Ulrika Lilja träffades genom en Facebook-grupp för entreprenörer – två och ett halvt år senare sammanför deras app GoFrendly tusentals kvinnor på vänskapsdejter. Nu ska riskkapital hjälpa dem att inta Europa, berättar Claudia Gård för VA.

1. Norska miljardären: ”Jag får ståpäls av att skala sociala innovationer”
Johan H Andresen föddes inte bara med en silversked i munnen, utan med ett helt bestickset. Nu låter han sitt 149-åriga familjeföretag ta en ny vändning genom investeringar i socialt entreprenörskap. Läs vår intervju här.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.