Fotograf: AP Photo/Kamran Jebreili

Saudiarabiens superfond kan bli Elon Musks parhäst i utköpet av Tesla

Frågan är om Elon Musk verkligen redan har säkrat finansieringen av sitt utköp.

Det var under tisdagskvällen förra veckan som Elon Musk tog till Twitter för att meddela att han nu överväger att köpa ut Tesla från börsen.

Tweeten fick aktien att rusa, handelsstoppas och har sedan dess fallit tillbaka till utgångsnivån.

LÄS ÄVEN: Galet rally efter Musks tweet: Därför vill han köpa ut Tesla från börsen

Redan vid tillkännagivandet påstod Musk att finansieringen var säkrad.

Tesla vd:n ska enligt uppskattningar dock behöva ytterligare ungefär 70 miljarder dollar för att kunna köpa ut bolaget. Musk själv menar att summan är överdriven då två tredjedelar av aktierna som ägs av nuvarande investerare skulle vara kvar även i ett privatägt Tesla.

Nu rapporterar flera nyhetskällor att Saudiarabiens investeringsfond ska vara i samtal med Tesla vd:n om att eventuellt ta en större del i elbilsbolaget vid ett utköp.

Enligt Musk har saudierna uttryckt stöd för idén och själva vid upprepade tillfällen tagit upp ämnet om ett utköp av Tesla från börsen.

Investeringsfonden ska redan för flera månader sedan ha övervägt att köpa en minoritetsandel i bolaget, men fått nobben. Tesla ska då ha klargjort att de inte planerade att ge ut några nya aktier vid tillfället. Det rapporterade Bloomberg.

Istället köpte fonden då aktier på marknaden till ett värde av nästan 2 miljarder dollar och äger i dagsläget 5 procent av aktierna i elbilsbolaget.

Några konkreta planer ska således ännu inte vara på plats.

För världens största oljeekonomi skulle ett utökat ägande i elbilstillverkaden vara ytterligare ett steg i att diversifiera den saudiska ekonomin och på så sätt hedga mot oljans framtid.

LÄS ÄVEN: Elon Musk avslöjade just de senaste Tesla-uppdateringarna: ”Fest och camping”-mode och spel med ratten som kontroll


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.