ANNONS
Sebastian Hermelin och Fabian Bolin, grundare War on cancer.

Så kan smart blockkedjeteknik hjälpa cancerdrabbade

Det diskuteras flitigt hur framtidens innovationer ska lösa samhällsproblem. Men vi behöver inte vänta – tekniken finns redan. I det första avsnittet av webbserien Perspektiv träffar SVT-profilen Parisa Amiri health tech-företaget War on Cancer som använder sig av blockkedjeteknik för att stötta cancerdrabbade.

Blockkedjeteknik är nog mest förknippat med bitcoin och kryptovalutor. Men vad många inte vet är att den också kan användas inom till exempel sjukvården. Den insikten har Fabian Bolin och Sebastian Hermelin tagit med sig i företaget War on Cancer. 

När Fabian Bolin var 28 år drabbades han av leukemi. Han kände då att han inte fick det mentala stöd från sjukvården som han behövde – och i brist på ett forum att dela sina tankar med startade han War on Cancer.

"Sjukvården missar den mentala hälsan totalt"

I dag är War on Cancer ett globalt socialt community för cancerdrabbade, allt från patienter till överlevare och närstående är medlemmar. Där kan de dela sina upplevelser och känslor om sjukdomen.

Fortum

Blockkedjeteknik är en datakrävande teknik vilket också innebär att den är energikrävande. IT-sektorn, där “molnet” är den del som står för den största delen av elanvändningen, står till exempel redan för lika stora utsläpp som flyget. 2025 beräknas ”molnet” att använda en femtedel av all el och då vill det till att produktionen inte bidrar till koldioxidutsläpp. Med ett av världens bästa kraftsystem har Sverige goda förutsättningar för innovation eftersom klimatsmart teknik behöver lika klimatsmart el för att vara just det – klimatsmart.

Läs mer om Fortum - energin som försörjer blockkedjorna här!

“Fokus för oss är att stärka den mentala hälsan för cancerdrabbade – något som sjukvården totalt förbiser i dag”, säger Fabian Bolin i serien. 

Genom War on Cancers community avlastas sjukvården och Fabian Bolin och Sebastian Hermelin pratar i serien om hur viktigt det är med samarbete mellan sjukvård, läkemedelsföretag och patienter. För att nå en förändring måste alla arbeta tillsammans och framför allt bli bättre på att ta vara på patientrapporterade data. Det är här blockkedjor kommer in i bilden.

Blockkedjor förenar sjukvård och patienter

För de som inte vet, är blockkedjor ett decentraliserat system av noder, vilket innebär att alla som är med i kedjan har insyn i datan som finns där. Många pratar om vikten av att äga sin egen data och det här är ett steg i att möjliggöra det. 

För War on Cancer innebär det att medlemmarna kan se exakt vart deras data färdas och hur den används. Sjukvården, läkemedelsföretagen och patienterna kommer också närmare varandra.

“Fram tills i dag har de här på många sätt agerat i form av silos, med egna funktioner. Det vi gör är att förena alla genom datadelning", säger Sebastian Hermelin.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant