Fick nej 500 gånger och inte en enda jobbintervju – nu är hans startup en maktfaktor i mäklarbranschen

Vladimir Ruzic hamnade i fel sällskap i förorten och har sett flera vänner mista livet. Tack vare envishet lyckades han till slut snacka sig till ett bra jobb och få ordning på sitt liv. Idag driver han Mäklarkoll som fungerar som en blåslampa i häcken på fastighetsmäklare.

”Målet med Mäklarkoll är att skapa en tryggare och mer rörlig bostadsmarknad i Sverige”, säger Vladimir Ruzic, grundare och vd av bolaget.

Utvecklingen inleddes 2016 och smyglansering skedde i februari.

Den tidiga versionen innebär bland annat att användaren kan skriva in ett område i en sökruta, välja villa eller bostadsrätt för att därefter få fram en topplista över mäklare listat efter antal affärer och bästa kvadratmeterpris i området.

”Vi känner att Mäklarkoll ligger rätt i tiden och att det är något människor kan relatera till.”

Men även om 600 försäljningar redan hunnit gå via plattformen är den långtifrån färdig – ny version kommer i oktober.

Då ska användarna kunna ladda upp bostadsbilder – i än senare versioner finns långt gångna planer på att användaren ska kunna chatta med mäklare, delta i videokonferenser, säkra budgivares identitet via BankID och jämföra mäklarprestationer utifrån arvode.

Mäklarkoll sitter på SUP46 i Stockholm och förutom att Vladimir Ruzic av en ren slump råkade bo granne med Kundkraft-grundaren Thorbjörn Kjaergaard och fick med honom på tåget har han också knutit till sig Claremont-grundaren Per Frödeberg.

Dessutom har Liveit-profilen Henning Robach gått in som ordförande.

Bolagets analys av de 600 försäljningar som redan har hunnit ske via plattformen visar att ”Hemnet-knarkare” gärna drar sig för att ta steget fullt ut då man inte riktigt litar på mäklare.

Då Vladimir Ruzic kläckte affärsidén möttes han dock med skepsis från omgivningen. Argumentet löd att mäklarbranschen ogillar transparens.

Idag hävdar han att många mäklarfirmor älskar tjänsten och att de som inte står med på topplistorna blir frustrerade.

”Ju fler affärer som sker via plattformen desto större risk att tappa affärer om man inte ligger bra till hos Mäklarkoll.”

Vladimir Ruzic är 32 år och kom till Sverige och förorten Farsta då familjen flydde kriget i forna Jugoslavien.

Medan klasskompisarna pratade om sina sommarhus under loven höll Vladimir Ruzic masken om att han och lillasyster hjälpte föräldrarna att städa kontorslokaler.

”Det lärde mig värdet av att jobba hårt och även om det har varit tufft är jag tacksam över att resan har gjort mig till den person jag är.”

Hans näsa för affärer visade sig i unga år då han insåg att han kunde tjäna en slant på att köpa cigaretter och andra produkter i kiosken åt grannar i hyreshuset.

Verksamheten växte så stor att han fick koppla in både lillasyster och en kompis för att bära allt och snart var målet – spelkonsolen Super Nintendo – i sikte.

Familjens ekonomiska situation började också ljusna i det att pappa fick jobb som truckförare och mamma som förskollärare, vilket gjorde att man kunde lämna Farsta för ett radhus på tre våningar i Östra Skogås i Huddinge.

En dag krossades dock idyllen då pappa föll ihop över matbordet och senare fick amputera en fot och därefter ytterligare en. Följden blev att mamma fick arbeta så mycket att hennes ryggskada blev värre.

Till slut kunde familjen ha så lite pengar att det bara räckte till bröd och smör under en vecka.

Situationen underlättades knappast av att räkningarna staplades på hög och att elen stängdes av mitt i vintern.

Till slut hade familjen inte råd att behålla radhuset.

”Många vet inte hur fattigt vissa familjer kan ha det i Sverige. Det blev en extremt tuff situation där jag på alla sätt försökte skydda lillasyster. Då man ser sina föräldrar kämpa så hårt gör det något med en som innebär att man tänka sig att göra saker man normalt sett inte skulle göra.”

Vid flytten till mer nedgångna västra delen av Skogås dröjde det inte länge förrän Vladimir Ruzic kom in i fel sällskap och började ägna sig åt ”smarta affärer”.

Det gjorde han så bra att han redan som 18-åring kunde åka till skolan i en Golf GTI på 200 hästkrafter.

”Jag använde inga muskler och har aldrig skadat någon fysiskt, utan hjärnan blev min trademark.”

Idag slås han av att det var märkligt att föräldrarna aldrig ifrågasatte var pengarna kom ifrån.

Han brottades ständigt med dåligt samvete, men pappa närde inga större drömmar om sonen än att han en vacker dag skulle bli elektriker.

”Pappa är rom och även om vi var mer moderna romer som inte ens talade romani tror jag att den romska kulturen ger ett mindset som begränsar ens liv.”

Han har på nära håll sett hur smarta killar och tjejer i förorten lever sina liv så mycket där att man knappt vet var Drottninggatan ligger.

”Det skapar stora barriärer som gör det svårt att bryta samhällets segregation.”

Ett ytterligare problem är förortens hierarkiska uppbyggnad där ungdomar ser upp till smarta ledare som fungerar ungefär som influencers, men blir dåliga förebilder då merparten av deras tid går ut på att lista ut hur man ska undvika lagen.

”Många skulle kunna bli duktiga entreprenörer och är tillräckligt smarta för att förstå vad som är bäst för dem och orten.”

Själv gick han ut med ofullständiga betyg och tycker idag att han var naiv då han ansåg att det räckte med att vara ”kung i baren”.

Läs även: Från rik uppväxt till att skrapa tuggummi på lagergolv: Så höll den svenska smygrasismen på att knäcka topp-vd:n

Hade det inte varit för en telefonförsäljare från Bredbandsbolaget, som senare kom att bli hans fru, kunde det säkerligen ha slutat riktigt illa – flera nära vänner till honom blev ihjälskjutna.

”Joya hade ungefär samma bakgrund som mig, men målet att bli läkare. Hon blev vändpunkten.”

Blivande frun ställde ett ultimatum om att lämna det dåliga umgänget för att inte avbryta relationen.

Då hon gav honom hjälp att sätta ihop ett CV blev det mer eller mindre tomt. När han efter cirka 500 ansökningar inte fått komma på en enda jobbintervju var han nära att ge upp, men Joya gav sig inte utan pushade honom att kartlägga sina styrkor – bra på relationer, att läsa av människor och sälja.

Då han trots det inte lyckades få ett enda enklare jobb bytte han strategi genom att låtsas ringa om kvalificerade jobb från ett rekryteringsbolag.

Till slut nappade ett bolag och då han möttes av dess gigantiska reception och fina mattor blev det som att kliva in i en ny värld.

Vd:n ville dock få mötet snabbt överstökat och undrade vilka kandidater han föreslog till rollen som Senior Account Manager.

Svaret blev att bästa kandidaten satt framför honom.

Även om vd:n gillade hans mod gjorde den bristfälliga erfarenheten att han försökte runda av mötet, men Vladimir Ruzic kontrade med att han var beredd att jobba gratis i två månader och få lönen retroaktivt ifall jobbet gjordes bra.

Det blev dubbla prövotiden, men också startskottet för en inställning att sticka ut genom att göra saker som andra inte gör.

”Jag lät inte andras åsikter om mig bli min verklighet, utan valde att skapa min egen.”

Redan samma år kammade han hem månadslöner på 70 000-120 000 kronor och det dröjde inte länge förrän han avancerade.

Då det hunnit gå tre, fyra år i branschen hade han tröttnat och fröet till Mäklarkoll föddes.

Allt började med att paret skulle sälja sin lägenhet vid Gullmarsplan och flytta till Älvsjö.

Jämförelsetjänster av mäklare lös med sin frånvaro och då han till slut valde en mäklare gav denne ett så lojt intryck inför visningen att han bad en kompis fejka och peppra mäklaren med frågor.

Vännen kom ut från visningen med ansiktet rött av ilska.

”Mäklaren hade fipplat med mobilen hela tiden och då kompisen frågade om han fick se vinden ljög mäklaren om att ägaren inte lämnat ut nyckeln.”

Då högsta budet låg 100 000 kronor under utgångspris blev måttet rågat och Vladimir Ruzic skällde ut mäklaren efter noter.

Genom en mäklare som en kompis rekommenderat landade slutpriset i stället på 350 000 kronor över utgångspriset.

Enkel matematik gav en differens på 450 000 kronor från en mäklare till en annan med ungefär samma arvode.

Affärsidén till Mäklarkoll var född.

Vladimir Ruzic menar att många av dagens mäklare får så lite provision att det bara är den översta procenten som kan leva gott på yrket.

Andra tvingas ofta ta till tricks för att få det att gå runt.

”Genom Mäklarkoll kan vi skapa fler bostadsaffärer i Sverige och förändra situationen till det bättre.”

Han konstaterar också att samma personer som en gång var skeptiska till att investera numera står på kö för att få vara med på första rundan på 5 miljoner kronor.

”Jag lever min dröm.”

Här är Vladimir Ruzic karriärstips:

1. Reflektera över dina styrkor och bli ännu bättre på det du redan är bra på.

2. Gör alltid mer än vad som förväntas av dig, detta brukar kommer lätt om man jobbar med sådant som man är passionerad över.

3. Chefen har inte alltid rätt! Våga ifrågasätta gamla sätt att tänka.

4. Det gör inget om saker inte blir så som du har tänkt från början så länge det blir bra i slutänden.

5. Om du har slutat att utvecklas på ditt jobb – då är det dags att byta!

Läs även: 27-åringen från Hässelby lämnade livet på gatan – för att bli ”mäklarbranschens Zlatan”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST