Annika Meinhardt under sitt tal för VA Kvinna Entreprenör i Almedalen 2018 Fotograf: Pax Engström

“Jag gick från att vara ideell till att bli kriminell” – omsorgsentreprenören om sin resa

Annika Meinhardt är entreprenören som i 20 år vetat sitt ‘varför’, vilket tagit henne på sitt livs resa. Ett ‘varför’ som gav henne syftet att bli omsorgsentreprenör och grunda ett av de största svenska omsorgsföretagen för att sedan sälja företaget efter politiskt tryck kring vinster i välfärden.

När hon var nyutexaminerad arbetsterapeut som 21-åring var de enda möjliga arbetsgivarna kommuner eller landsting.

Annika började arbeta på långvården i Västerås med personer med förvärvade hjärnskador, alltså skador som uppstått efter 16 års ålder. Hon lärde sig mycket från den tiden men det var en specifik brukaren och händelse som fick Annika Meinhardt att börja leta och till slut hitta sitt ‘varför’.

Knut, som brukaren hette, var en äldre man som tidigare varit kajakpaddlare på elitnivå. Hans stroke ledde till en djup depression som fick honom att bli apatisk, något Annika resolut ville ändra på.

“Jag frågade honom ‘varför vill du ingenting?’ Som svar fick jag ‘för jag kan ingenting!’”

Knuts bakgrund som kajakpaddlare gav Annika idén att ta ut honom till hans gamla kajakklubb. I denna miljö blev Knut som en helt annan person. På kajakklubben fick han en helt annan identitet och Annika kunde här hitta den relation hon sökte med Knut – på hans villkor, i ett möte med brukaren där denne finns.

Dagen efter blev Annika inkallad till chefsläkaren och var helt säker på att hon skulle få lovord för mötet med Knut. Resultatet blev det motsatta, något Annika redan såg på hans ansiktsuttryck innan han brast ut: “Tänk om alla gjorde som du?”

Större delar av mötet med chefsläkaren har Annika glömt, berättar hon. Däremot minns hon att detta gav henne en gnista att leta efter sitt ‘varför’; för vad skulle ske om alla gjorde som hon?

“Att jag gick utanför boxen var nog chefsläkarens stora problem med mig. Jag sökte förutsättningar för att möta brukaren i en meningsfullhet. Men det finns normer inom den offentliga sektorn som ofta kan göra det trångt för medarbetarna”, berättar Annika.

Detta skulle bli startskottet för henne. Efter en tid skulle hon starta eget och möta brukarna där de fanns.

“Händelsen sådde ett frö men det var flera år senare jag bestämde mig att göra på ett helt annat sätt, på mitt egna sätt. 1997 blev fröet en planta och jag startade Resursteamet.”

Under de 20 år – mellan 1997 och 2017 – som Annika Meinhardt drev företaget Resursteamet skulle fröet och plantan bli en hel koncern med cirka 300 anställda och 800 brukare. Företaget specialiserade sig på personer med kognitiv funktionsnedsättning och bland annat startades en rehabiliteringsskola i partnerskap med Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Annika berättar stolt och känslosamt om sina år i företaget. En resa som både varit kämpig men också mycket givande. Hon är extra stolt över de medarbetare som varit med på resan och där de funnit sina och företagets ‘varför’.

Detta ‘varför’ som bygger på att vara en inre drivkraft som ska få en vidare och skapa mening. Något Annika ser som nödvändigt för alla. Hon menar att ledarskap ska vara meningsdrivet och att både ledare och medarbetare måste veta varför de gör något och finna en mening i det de gör.

“Mitt största varför var att skapa en arena; en arena för att utveckla brukare men även att utveckla mina medarbetare.”

Trots sitt starka entreprenöriella och omsorgsfulla engagemang kom det som en chock när politiska aktörer började ifrågasätta henne och hennes medarbetare, berättar Annika. Det dränerade henne på den energi hon en gång haft.

“När jag startade bolaget gick jag flera år utan lön för att kunna betala hyra och mina medarbetare. Jag gick från att vara ideell till att bli kriminell.”

Kring valrörelsen 2014 började debatten om vinster i välfärden utvecklas till vad hon anser vara rena lögner. När Ilmar Reepalu (S) i sin utredning om vinstbegränsning föreslog ett vinsttak på 7 % av det operativa kapitalet var det en kalkyl som omsorgsföretagare anser inte går ihop.

Spiken i kistan för Annika blev när TV4 i november 2016 hade en debatt där vice partiordförande och ekonomisk-politisk talesperson Ulla Andersson (V) deltog i frågan om vinsttaket. Andersson menade att företagarna tog pengar från mormor till sina vinster.

“Jag ville sälja och hämta kraft”, berättar Annika om sin reaktion efter debatten på TV4.

I maj 2017 sålde Annika Meinhardt Resursteamet med dotterbolag för 194 miljoner till Ambea. Vid tidpunkten hade koncernen 25 dagliga verksamheter, tre logopedmottagningar och en rehabiliteringsverksamhet för barn. Koncernen bestod av cirka 320 medarbetare.

Kraft är något hon börjat få tillbaka. Det är nu strax över ett år sedan hon sålde bolaget till Ambea och har några olika järn i elden.

Hon har ännu inte bestämt sig för om hon skulle vilja ta sig an en ny och liknande resa. Under det senaste året har hon startat Arena för utveckling där hon är mentor samt lärare i entreprenörskap. Dessutom skriver hon även om sin tid och sin resa i Resursteamet – så småningom blir det kanske en bok.

 

Annikas råd till omsorgsentreprenörer:

  1. Hitta ett tydligt ‘varför?’ Det måste vara genuint planterat för att du ska kunna hålla blicken på det. Ha en tydlig vision.
  2. Nära ledarskap och djupgående förståelse för verksamheten. Det är viktigt att vara närvarande i praktiken och i den dagliga verksamheten.
  3. “Det måste vara kul!” Både för dig som entreprenör samt för dina medarbetare.
  4. Alla anställda måste ha samma värdegrund. “Skit i taket, ha ett stadigt golv att stå på. Involvera alla i värdegrunderna och vad tydlig med vad ni står på – varför vi går till jobbet.”
  5. Pengarna är medlet och inte målet
  6. “Fira dina framgångar. Att fira är bästa ledarskapstipset jag skulle kunna ge någon. Det skapar en stark gemenskap och väcker känslor och engagemang hos alla i företaget.”