Matsvinnsappen Karma är en av investerarnas svenska favoriter. Fotograf: Karma perss

De är Sveriges 13 hetaste startups 2018, enligt riskkapitalister

Hedvig, KRY och Mapillary är några av bolagen att hålla ögonen på framöver.

VA:s systersajt Business Insider Nordic korade nyligen Nordens 31 hetaste startups – baserat på samtal med ett dussintal riskkapitalister som investerar i regionen.

Stockholms ställning som Nordens tech-huvudstad, både vad gäller investeringar och enhörningar, återspeglas av att flest bolag har hemvist där. Totalt är 13 svenska bolag särskilt intressanta att hålla ögonen på framöver.

Urvalet har snävats in till nya bolag, som startats de senaste fem åren. Några är i startgroparna medan andra säkrat en ansenlig mängd kapital och redan fått internationellt genomslag.

Baffin Bay Networks är en spjutspets inom IT-säkerhet

Baffin Bay Networks har utvecklat ett system som med hjälp av AI kan revolutionera säkerhetstjänster på nätet. Deras metod för att avvärja överbelastningsattacker mot företags hemsidor går ut på att styra om trafiken till ett nätverk av ”Threat Protection Centers”. Vd Joakim Sundberg hävdar att systemet erbjuder det snabbaste och mest tillförlitliga skyddet på marknaden.

Nyligen säkrades en Serie A-runda med uppbackning av Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT Ventures.

Huvudkontor: Stockholm

Grundades: 2017

Rest kapital: 64 miljoner kronor (Serie A).

Detectifys ”vänliga hackare” avvärjer cyberattacker

Startupen som leds av vd Rickard Carlsson (bilden) hjälper också företag att skydda sina hemsidor. En automatiserad plattform samlar kunskap från bolagets community av 120 topprankade, ”vänliga” hackare.

Detectify är partner med Amazon Web Services och har nyligen fått uppbackning avs New York-baserade riskkapitalfirman Insight Venture Partners för att ta sig an USA.

Huvudkontor: Stockholm

Grundades: 2013

Rest kapital: 80 miljoner kronor

DPOrganizer hjälper företag tackla GDPR

DPOrganizer är en specialist inom kunddata som sedan starten 2015 expanderat till 16 länder. Plattformen hjälper företag att bli GDPR-kompatibla och landade nyligen en Serie A-runda från Paladin Capital Group.

Huvudkontor: Stockholm

Grundades: 2015

Rest kapital: 62 miljoner kronor

Furhat Robotics har byggt en sociala robot

Furhat kan vara den mest avancerade sociala roboten i världen. Den är utvecklad för företag som vill skapa egna tjänster som påminner om mänsklig interaktion. Till exempel fungerar roboten som trafikvärd på Frankfurts flygplats.

Nyligen fick startupen uppbackning av Balderton Capital.

Huvudkontor: Stockholm

Grundades: 2014

Rest kapital: 23 miljoner kronor

Hedvig transformerar försäkringar

Hedvig, med vd Lucas Carlsén (bilden), har som mål att digitalisera den dinosaurie-liknande försäkringsbranschen. Tjänsten automatiserar försäkringsvillkor, låter användarna rapportera skador i en app och få pengar direkt utbetalade. Namnkunniga investerare som Sophia Bendz, Sven Hagströmer och Nicklas Storåkers är redan övertygade.

Huvudkontor: Stockholm

Grundades: 2016

Rest kapital: 5 miljoner kronor

Karma bekämpar matsvinn med en app

Såväl restauranger som grossister får hjälp med att minska matsvinn genom att sälja sin överskottsmat till rabatterade priser. Karma har en kvarts miljon användare i Sverige och backas upp av sociala entreprenörshubben Norrsken. Nu ska de erövra London och andra marknader i Europa.

Huvudkontor: Stockholm

Grundades: 2015

Rest kapital: 45 miljoner kronor

Läs mer: Deras app ska stoppa matsvinnet – Klarna-grundaren Adalberth investerar genom stiftelse

KRY erbjuder läkarbesök över videolänk

Fler än 100 000 personer i Sverige, Norge och Spanien har använt digitala vårdcentralen KRY och omkring 300 läkare är kopplade till plattformen. KRYs intäkter sexdubblades förra året och nådde 100 miljoner kronor.

Startupen spås bli en kraft att räkna med inom europeisk medtech och backas upp av Accel Partners, Index Ventures och Creandum.

Huvudkontor: Stockholm

Grundades: 2014

Rest kapital: Drygt 900 miljoner

Läs mer: Så byggde en tidigare hypokondriker Sveriges hetaste medtech-bolag

Mapillary fångar crowdsourcade bilder av världen

Mapillary med Jan Erik Solem (bilden) är en plattform för att dela geotaggade bilder. Målet är att kartlägga hela världen genom crowdsourcing. Till skillnad från Google Maps, som fotograferar med bilar, är det användarna som ska göra jobbet.

Det disruptiva bolaget kan rita om hela kartindustrin.

Huvudkontor: Malmö

Grundades: 2013

Rest kapital: 220 miljoner (Serie B)

Läs mer: Svenska mattesnillet ska konkurrera ut Google Maps

Natural Cycles är första godkända preventivappen

Natural Cycles är en preventivapp vars algoritm beräknar vilka dagar under månaden som kvinnor är fertila. På sätt kan de skippa p-pillret och ändå skydda sig. Enligt bolaget själva har produkten en tillförlitlighet på 93 procent.

Medierapportering om oönskade graviditeter verkar inte påverka användarbasen som stadigt växer. Appen används av 600 000 kvinnor runt om i världen.

Huvudkontor: Stockholm

Grundades: 2013

Rest kapital: 337 miljoner kronor (Serie B)

Läs mer: Svenska kärnfysikern kan ta död på p-piller – nu får hon in 250 miljoner

Sana Labs vill revolutionera utbildningen

Sana Labs grundades av VA:s supertalang Joel Hellermark, 21 år. Startupen har utvecklat en AI-baserad plattform för individualiserade utbildningar.

Mark Zuckerberg och Tim Cook har visat intresse för Sana Labs, som nyligen ingick partnerskap med Nationalencyklopedin.

Läs mer: 21-årige AI-snillet: "Vi ska ta över världen"

Tessin är en crowdfunding-plattform för fastigheter

Jonas Björkmans startup Tessin låter privatpersoner direktinvestera i fastigheter via crowdfunding. Tillhör Europas fem största crowdfunding-plattformar i termer av rest kapital. Tessin har hittills gett investerare en fin avkastning på i snitt 10 procent årligen.

Grundades: 2014

Huvudkontor: Stockholm

Rest kapital: 36 miljoner kronor (Serie A)

"Swish för utlandsbetalningar" ska ta över Europa

TransferGalaxy erbjuder billiga utlandsbetalningar och har rullat ut i 25 länder i Europa och Afrika. Tillväxten är explosiv. Förra året åttadubblades omsättningen till 7,7 miljoner kronor. Nu förbereds expansion i Europa med uppbackning av Backing Minds och andra välrenommerade investerare.

Huvudkontor: Örebro

Grundades: 2014

Rest kapital: 38 miljoner kronor

Trine snabbar på omställningen till förnyelsebar energi

Trine är en crowdfunding-plattform för solenergi. Affärsidén är att låta privatpersoner låna ut pengar till projekt som ger byar i utvecklingsländer ren elektricitet. Hittills har mer än 80 miljoner rests via plattformen.

Huvudkontor: Göteborg

Grundades: 2015

Rest kapital: 67 miljoner kronor


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST