Fotograf: SE Forum/Press, Jon Åslund/Flickr

Hon låter dig kliva in i skorna på en flykting med hjälp av Minecraft

Möt entreprenören Lilly som vill förändra konfliktzoner med entreprenörskap som vapen.

Hon är en av 16 unga entreprenörer som samlas på Norrsken House i Stockholm för att marknadsföra sina idéer inför en förväntansfull publik en helt vanlig tisdagskväll.

Lillys vapen för att uppnå förändring i konfliktzoner är entreprenörskap.

Sammankomsten i Stockholm är en del av ett samarbete mellan amerikanska Seeds of Peace och svenska SE Forum. Både organisationerna fokuserar på socialt entreprenörskap i utvecklingsländer och tillsammans har de skapat ett ettårigt program.

”I december, när programmet avslutas, vill vi att de ska ha hittat sin affärsmodell och testat och utvecklat sin idé så att den har finansiell bäring. Att vara oberoende av staten hjälper dem att vara friare i sina åsikter”, säger Nicklas Wallberg, vd på SE Forum.

”Många unga i väst vet inte hur det känns att fly. Jag vill ge dem lite mer inblick för att skifta uppfattningen och attityden mot flyktingar”, säger Lilly.

Själv föddes hon i New York ett år efter att hennes föräldrar flytt från revolutionen i Iran. För henne har familjens flykt inneburit allt från en känsla av att inte tillhöra till en rad obesvarade frågor.

Sedan 2006 bor Lilly i London och de senaste fem åren har hon jobbat som director of talent på Maker Studios, en digital mediabyrå som köptes av Disney 2013. Där jobbade hon med några av världens främsta Youtubers, inte minst svenske Pewdiepie. Många av dem älskade också att spela Minecraft.

Det var så hennes idé föddes.

Hon tog hjälp av alla dessa Minecraft-experter och utvecklade ett spel där man får följa med på en resa i skorna på en flykting.

”Jag har tagit fram en betaversion, och nu kommer jag att justera den baserat på feedback från spelarna. Jag räknar med att det ska vara klart om tre, fyra månader.”

Men spelet är bara en start. Eller rättare sagt första delen i ett program för skolor som hon också tagit fram.

”Vi ska ta eleverna genom en åtta veckor lång upplevelse där de efter att ha spelat spelet får diskutera sin egen relation till migration. Alla familjer har korsat någon gräns någon gång.”

Hittills har Lilly fått med sig några skolor där konceptet ska testas och under veckan i Sverige får hon nya kontakter. När konceptet validerats tänker hon gå ut och söka externt kapital.

”Jag tror jag kommer behöva runt 20 000 pund i ett första steg”, säger Lilly som fram till dess klarar finansieringen genom egna besparingar.