Fotograf: Charles Sykes/AP

Galet rally efter Musks tweet: Därför vill han köpa ut Tesla från börsen

Teslas dagar som börsbolag kan snart vara räknade.

Tesla-aktien handelsstoppades på tisdagskvällen efter Elon Musks tweets om att köpa ut bolaget från börsen.

Det skriver flera medier.

När Tesla-aktien handelsstoppades strax efter klockan 20 hade den stigit 7,4 procent till 367 dollar. Detta efter en tweet av Elon Musk där han skrev att han överväger att köpa ut Tesla från börsen kring nivåer om 420 dollar. Teslas grundare och vd avslutade tweeten med: "Finansiering säkrad".

I skrivande stund är den retweetad 13 000 gånger.

I ett mejl till Teslas anställda under tisdagen skrev Elon Musk att ett slutgiltigt beslut inte har fattats, men anledningen till planerna på att köpa ut bolaget från börsen handlar om att "skapa den omgivning där Tesla bäst kan fungera".

Han ser flera nackdelar med att vara på börsen.

”Som ett publikt bolag är vi föremål för vilda rörelser i aktiekursen som kan bli ett distraktionsmoment för alla som arbetar på Tesla, varav samtliga också äger aktier. Att vara publikt innebär också att vi måste anpassa oss till kvartalsrapportcykeln som sätter enorm press på Tesla att fatta beslut som kanske gynnar ett enskilt kvartal, men inte nödvändigtvis långsiktigt. Slutligen, som historiens mest blankade aktie, betyder noterade tillvaropn att det finns ett stort antal människor som vill attackera bolaget”, skrev Musk i brevet.

Tidigare under tisdagen kom även nyheten att den saudiarabiska statliga investeringsfonden har köpt in sig i elbilsbolaget, enligt Financial Times. Fonden har, enligt uppgift, köpt mellan 3 och 5 procent av aktierna i Tesla.

Handeln i aktien återupptogs klockan 21.45 svensk tid och aktien stängde 11 procent högre för dagen.

Följ Teslas aktie i realtid här på VA Finans.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST