Saudiarabiens iskalla hot till Kanada - DIPLOMATISK KRIS
Saudiarabiens hot till Kanada

Saudiarabiens iskalla hot till Kanada

En bild från statlig saudiarabisk media visar ett flygplan på väg mot Torontos skyskrapor.

I senaste vändningen i den diplomatiska konflikten mellan Kanada och Saudiarabien verkar det senare landet hota det förra med en upprepning av terroristattacken mot USA den 11 september 2001. Det rapporterar Business Insider.

I en bild publicerad i sociala media av statlig saudiarabisk media syns ett flygplan med kanadensiska symboler på väg mot Torontos skyskrapor, med texten ”Sticking one’s nose where it doesn’t belong!” och ett arabiskt ordspråk som framstår som hotfullt i sammanhanget, ”Den som lägger sig i det som inte angår honom finner det som misshagar honom.”

Idiomen syftar på att Kanada nyligen uttryckte missnöje efter fängslandet av kvinnorättsaktivister i Saudiarabien och krävde att de skulle släppas – något som Saudiarabien menar är att lägga näsan i blöt. 

Såhär Twittrade Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland.

I respons utvisade Saudiarabien Kanadas ambassadör och införde ett handelsstopp.

Bilden har sedermera tagits bort och ersatts med en bild utan flygplanet, men ursprungsbilden sprids vidare på internet med oro kring hur budskapet ska tolkas. Bilden är desto starkare eftersom Saudiarabien har kopplingar till terroristdåden 11 september. 15 av 19 av flygplanskaparna var saudiarabiska medborgare och Osama Bin Laden tillhörde också en saudiarabisk familj.

Tidigare i veckan rapporterade the Guardian att Osama Bin Ladens son Hamza gift sig med dottern till ledaren av flygplanskaparna. Hazma Bin Laden har tidigare svurit att hämnas sin fars död och tros vara högt uppsatt inom Al Qaeda.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Vad är din största svaghet?” – Så här ska du svara enligt experterna
  2. Lundinfamiljen har tröttnat på Africa Oil – överväger utköp från börsen: "Affären är väldigt logisk"
  3. Konflikten tilltar mellan USA och Turkiet – nu uppmanar Erdogan till bojkott av Iphone
  4. En av världens rikaste kryptoinvesterare släppte just en bitcoin-låt – och den är lika optimistisk som underhållande
  5. Nu ska Teslas avnotering utredas av en tillsatt specialkommitté
  1. Fick nej 500 gånger och inte en enda jobbintervju – nu är hans startup en maktfaktor i mäklarbranschen
  2. Rika som troll – det är Rusta det
  3. Valutakollapsen: Svenska kronan nådde nyss sin näst lägsta nivå – på 108 år
  4. De är Sveriges 13 hetaste startups 2018, enligt riskkapitalister
  5. Här är aktierna som haussas mest på Stockholmsbörsen just nu

För dig som prenumerant