ANNONS

Framtidens mångmiljardmarknad: Så kan Sverige behålla konkurrenskraften

För att Sverige ska hänga med i den internationella konkurrensen krävs en stark batteriindustri. Med modulära lösningar hoppas svenska Nilar kunna gå i bräschen för framtidens enorma marknad för energilagring.

Konsult- och analysföretaget Frost & Sullivan bedömer att det totala globala behovet av energilager i form av batterier kommer att uppgå till 8,3 GWh år 2020. Det motsvarar en marknad på över 10 miljarder dollar på systemnivå. Hushållen och industrin svarar tillsammans för 68 procent av behovet.

”Samtidigt satsar de allra flesta batteritillverkarna främst på små battericeller och inte på större system som behövs för att en elbil ska kunna laddas snabbt eller för att hushåll eller företag ska kunna lagra tillräckligt med energi”, säger Lars Fredriksson, grundare av Nilar, ett bolag som sedan 2014 steg för steg har byggt upp en produktion av avancerade batterilager – som sträcker sig från celler via styrelektronik till energi- och effektlager.

Växande behov

Nilars batterilösningar är helt modulära, vilket innebär att man kan bygga allt från stora lager för elnätet till små lager för privata hushåll.

En av förklaringarna till det växande behovet av energilager kommer delvis ur den ökande användningen av förnybara energikällor, som sol och vind.

”Sedan har vi den enorma tillväxten av energikrävande förbrukare. Redan induktionshällar och bastuaggregat kan ställa till problem för ett hushåll med normala säkringar. Men, den stora utmaningen kommer med elbilarna. Då krävs det energibuffertar”, säger Nilars vd Marcus Wigren.

Han menar också att företag har ett allt större behov av att lagra energi. Antingen det som produceras från förnybara energikällor eller för att kapa dyra toppar när det krävs extra mycket energi i produktionen:

”Med våra stora och säkra batterisystem är vi en av få aktörer på marknaden som kan möta behovet inom industri och kontorsfastigheter.”

Bolagets lösningar är helt modulära, vilket innebär att Nilar kan bygga allt från stora lager för elnätet till små lager för privata hushåll.

Varför bygger ni era egna celler istället för att importera celler från Kina, som andra batteripackstillverkare gör?

”Säkrare och bättre batterier är svaret. Vi startade ett forskningsprojekt 2001 i Denver, USA, baserat på två observationer. Den första var att bi-polära (platta) celler har enorma fördelar gentemot cylindriska. Bi-polära celler har bland annat lågt internt motstånd och hög effektivitet. Du kan enkelt stapla dessa utan kablar och får då en hög energitäthet”, säger Lars Fredriksson och tillägger:

”I åratal har batterikonstruktörer försökt sig på detta och vi lyckades. Den andra var att nickelmetallhydrid är väl beprövat. Det finns i alla Toyota-hybrider, är brandsäkert och har en lång livslängd. Därmed är den idealisk för stationära energi- och effektlager, framför allt i fastigheter där säkerhet räknas. Därmed är vi unika i världen.”

Vilka utmaningar ser Nilar framför sig just nu?

”Framför allt handlar det om att hinna med att möta behoven på marknaden. Bortsett från att efterfrågan ökar enormt är det naturligtvis omöjligt att veta exakt hur framtidens behov av energilager kommer att se ut. Vi satsar därför tungt på forskning och produktutveckling, i samarbete med flera universitet, för att möta konkurrensen och klara snabb tillväxt”, avslutar Marcus Wigren.

Fakta Nilar

Nilar startades år 2001 som ett forskningsprojekt av Lars Fredriksson. Företaget producerar energilager i Gävle för laddning av elfordon, samt till industrier, fastigheter och hushåll och företagets lösningar är baserade på nickelmetallhydrid (NiMH). NiMH-energilager kännetecknas av låg kostnad, hållbarhet och brandsäkerhet. Till skillnad från litiumbatterier är batterierna dessutom helt återvinningsbara.

Läs mer här!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.