Fotograf: TT / Marcio Jose Sanchez

Facebooks nya förslag till storbankerna: Ge oss er kunddata så får ni vår

Den sociala nätverksjätten Facebook nöjer sig inte med att redan veta vem du är, vad du gör, vart du rör dig, vilka telefonnummer som står i din adressbok och vem du pratar med.

Den sociala nätverksjätten Facebook nöjer sig inte med att redan veta vem du är, vad du gör, vart du rör dig, vilka telefonnummer som står i din adressbok och vem du pratar med. Nu har Facebook vänt sig till storbanker med ett förslag på ett partnerskap för att få reda på hur kunderna spenderar sina pengar.

Ge oss er kunddata så får ni vår.

Det beskedet har den sociala nätverksjätten Facebook kommit med till storbanker som JP Morgan Chase, Wells Fargo och Citigroup, enligt insatta källor till The Wall Street Journal. Facebook uppges ha intresse för alltifrån saldot på användarnas konton till kreditkortstransaktioner.

Som motprestation vill Facebook ge bankerna närvaro på deras Messenger-app som idag har osannolika 1,3 miljarder användare. Den australiensiska techsajten Futurism menar att ett sådant partnerskap skulle ge bankerna förbättrade möjligheter att få en större del av e-handelskakan.

Redan idag kan Messenger användas för att skicka och ta emot pengar och fram tills nu har användarna kunnat välja om man vill länka appen till sitt bankkonto eller ej – så kallad opt-in. Men om ett partnerskap med bankerna verkligen blir av återstår att se om opt-in-alternativet består. Facebook arbetar också utefter ett scenario där Messenger kopplas samman med bankernas kundtjänst och där bland annat bankarnas bedrägerivarningar integreras i appen.

Facebook har lovat att man inte har några planer på att använda kundernas finansiella data för att öka träffsäkerheten vid annonsering på Messenger, men om ett partnerskap verkligen blir av återstår det att se hur det blir med den saken.

Futurism anser att bankerna bör vara ytterst försiktiga med tanke på att Facebook gång på gång har visat på stora brister i hanteringen av kundernas integritet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST