Fotograf: Pexels

Nu vill Facebook och Instagram hjälpa dig trappa ner på sociala medier

Sociala medier får kritik för att vara beoendeframkallande. Facebook kontrar med frivilliga tidsbegränsningar. 

Med nya uppdateringar till Facebook och Instagram får användare ett verktyg för att hjälpa sig själva trappa ner på konsumtionen av sociala medier.

Den nya inställningen låter användare sätta en frivillig tidsbegränsning på sitt användande av apparna i mobilen. När tidsgränsen överskrids skickar appen en påminnelse för att göra användaren uppmärksam på sin tidsförbrukning. Tanken är att om användare blir medvetna om sin förbrukning och sätter upp egna mål så blir det lättare att trappa ner, enligt principen, ’Det som blir mätt blir gjort’.

Funktionen har tagits fram för att kontra växande kritik mot att sociala medier som Instagram och Facebook ger upphov till beroendeliknande beteenden. Överdrivet användande kan leda till depression till exempel, skriver The Washington Post.

Enligt data från 2017 spenderar den genomsnittliga användaren över 25 år gammal Instagram mer 24 minuter om dagen på appen. För användare under 25 är medeltidsinvesteringen mer än 32 minuter.  Kritiken mot sociala medier gäller inte bara att det kan vara skadligt, men också att det finns alternativkostnader eftersom användarnas tid helt enkelt skulle kunna användas till något bättre. Uttalanden från Facebook gör jämförelsen mellan tid och pengar explicit:

”Det är väldigt viktigt för människor som använder Instagram och Facebook att känna att den tid de tillbringar [spend] med oss är välanvänd [well spent],” sa Instagrams produktchef Ameet Ranadive till The Washington Post.

Enligt Ranadive innebär ansträngningen att få användarna att värdera sin tid i appen en avvägning mot andra viktiga mått för företagen. Till exempel påverkar tiden användare lägger på apparna värdet av Instagram och Facebook som annonsplattformar.

”Det är ett byte vi är villiga att leva,” säger Ranadive.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Nätverk av daytraders misstänks manipulera kurser i stora svenska aktier
  3. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  4. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  5. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant