Nu vill Facebook och Instagram hjälpa dig trappa ner på sociala medier - MOBILBEROENDE
Fotograf: Pexels

Nu vill Facebook och Instagram hjälpa dig trappa ner på sociala medier

Sociala medier får kritik för att vara beoendeframkallande. Facebook kontrar med frivilliga tidsbegränsningar. 

Med nya uppdateringar till Facebook och Instagram får användare ett verktyg för att hjälpa sig själva trappa ner på konsumtionen av sociala medier.

Den nya inställningen låter användare sätta en frivillig tidsbegränsning på sitt användande av apparna i mobilen. När tidsgränsen överskrids skickar appen en påminnelse för att göra användaren uppmärksam på sin tidsförbrukning. Tanken är att om användare blir medvetna om sin förbrukning och sätter upp egna mål så blir det lättare att trappa ner, enligt principen, ’Det som blir mätt blir gjort’.

Funktionen har tagits fram för att kontra växande kritik mot att sociala medier som Instagram och Facebook ger upphov till beroendeliknande beteenden. Överdrivet användande kan leda till depression till exempel, skriver The Washington Post.

Enligt data från 2017 spenderar den genomsnittliga användaren över 25 år gammal Instagram mer 24 minuter om dagen på appen. För användare under 25 är medeltidsinvesteringen mer än 32 minuter.  Kritiken mot sociala medier gäller inte bara att det kan vara skadligt, men också att det finns alternativkostnader eftersom användarnas tid helt enkelt skulle kunna användas till något bättre. Uttalanden från Facebook gör jämförelsen mellan tid och pengar explicit:

”Det är väldigt viktigt för människor som använder Instagram och Facebook att känna att den tid de tillbringar [spend] med oss är välanvänd [well spent],” sa Instagrams produktchef Ameet Ranadive till The Washington Post.

Enligt Ranadive innebär ansträngningen att få användarna att värdera sin tid i appen en avvägning mot andra viktiga mått för företagen. Till exempel påverkar tiden användare lägger på apparna värdet av Instagram och Facebook som annonsplattformar.

”Det är ett byte vi är villiga att leva,” säger Ranadive.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Vad är din största svaghet?” – Så här ska du svara enligt experterna
  2. Lundinfamiljen har tröttnat på Africa Oil – överväger utköp från börsen: "Affären är väldigt logisk"
  3. Konflikten tilltar mellan USA och Turkiet – nu uppmanar Erdogan till bojkott av Iphone
  4. En av världens rikaste kryptoinvesterare släppte just en bitcoin-låt – och den är lika optimistisk som underhållande
  5. Nu ska Teslas avnotering utredas av en tillsatt specialkommitté
  1. Fick nej 500 gånger och inte en enda jobbintervju – nu är hans startup en maktfaktor i mäklarbranschen
  2. Rika som troll – det är Rusta det
  3. Valutakollapsen: Svenska kronan nådde nyss sin näst lägsta nivå – på 108 år
  4. De är Sveriges 13 hetaste startups 2018, enligt riskkapitalister
  5. Här är aktierna som haussas mest på Stockholmsbörsen just nu

För dig som prenumerant