Fotograf: Sidewalk Labs

Googles projekt för smarta städer hotas av oro kring hur datan ska användas

Kameror och sensorer placerade överallt som samlar in data i realtid och flyttbara moduler som gör att staden stadigt kan optimeras.

Googles moderbolag Alfabet har stora planer på att utveckla ett affärsben kring smarta städer, men oro över hur Toronto-bornas personliga data ska hanteras tycks ha satt käppar i hjulet.

Projektet kallas Quayside och drivs av Alphabets dotterbolag Sidewalk Labs. 60 000 renoverade kvadratmeter vid den sydvästra sjösidan av den kanadensiska mångmiljonstaden Toronto, kameror och sensorer placerade överallt som samlar in data i realtid och flyttbara moduler som gör att staden stadigt kan optimeras i takt med att datan strömmar in.

Tankarna kring Alphabets första stora projekt kring smarta städer – Quayside – såg bra ut på pappret, men nu har projektet stött på rejäl patrull i form av lokala tjänstemän som oroas över vem som egentligen får den yttersta kontrollen över den värdefulla datan, enligt Fortune.

Tanken är bland annat kamerorna och sensorerna ska samla in data om alltifrån trafikflöden, ljudnivåer och luftkvalitet till energianvändning, resemönster och sophantering. Projektet Quayside drivs av Alphabets dotterbolag Sidewalk Labs samt Waterfront Toronto.

Så sent som i tisdags offentliggjorde Sidewalk Labs planer på att investera ytterligare 50 miljoner dollar för att kunna ta nästa steg in i affären. Waterfront Toronto har visserligen förhandlat fram riktlinjer som ska stärka de boendes kontroll över datan, men det verkar alltså inte ha hjälpt.

Situationen kompliceras ytterligare av att släppet av lokala utvecklingsplaner är försenat med flera månader samt att flera nyckelpersoner har försvunnit. Först sade Waterfront-vd:n upp sig juli och han var en ivrig anhängare av Sidewalk Labs. Därefter har en fastighetsutvecklare lämnat styrelsen då hon kände sig ”obekväm” med att arbeta med Alphabet som partner.

Lyckas Alphabet ändå föra projektet i hamn blir det bolagets första tillämpning av stadsdesign och teknik för att kunna hantera moderna problem i stadsmiljö såsom stigande bopriser, miljöfrågor, köbildning och annat, enligt Fortune.

Så är Quayside tänkt att fungera:

  • 'Medborgarkonton' kopplade till extremt hög säkerhet styr inte bara vem som får komma in i området, utan kan bland annat ge gym-access eller göra att man kan släppa in hantverkare fast man är på jobbet.
  • Sensorer samlar data i realtid om alltifrån ljudnivåer, luftkvalitet och energianvändning till resmönster.
  • Kameror registrerar saker som hur medborgarna använder offentlighetens möbler i grönområden, ifall områdets popup-kliniker verkligen nyttjas fullt ut vid influensatider och om ett särskilt hörn verkligen utgör det optimala läget för en mataffär.
  • Så kallade Robo-Taxi kommer att köra runt i området, men fotgängare och cyklister prioriteras.
  • Sidewalk Labs testar också ett nytt huskoncept där flexibla ytor paketeras för att kunna användas var som helst i samhället.
  • Bolaget experimenterar också med byggmaterial som plast, förproducerade moduler och trä i stället för stål.
  • Sidewalk Labs utformar också en omfattande plan för hur integriteten ska kunna upprätthållas i ett samhälle där allting bevakas och mäts.

Läs mer på VA Insights: Smarta städer eller gated communities när Google kopplar upp hela kvarteret


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST