Fotograf: TT / Mark Schiefelbein

Brittiske ministern: Troligen kraschar Storbritannien ut ur EU

Liam Fox beskyller EU-kommissionen för ”omedgörlighet” och ser numera 60 procents risk för en ’no-deal Brexit’. 

Det mesta pekar på att Storbritannien snarare ”kraschar ut ur EU” än att landet lämnar medlemskapet med en uppgörelse i handen. Det hävdar Storbritanniens internationelle handelssekreterare Liam Fox.

Han beskyller kommissionen för ”omedgörlighet” och ser numera 60 procents risk för en ’no-deal Brexit’. Liam Fox hävdar bland annat att de europeiska byråkraters besatthet kring EU-regler istället för att värna om medborgarnas ekonomiska välbefinnande har bidragit starkt till att sannolikheten för en ”no-deal” har ökat. 

Hans uttalanden kommer i samma veva som Storbritanniens deadline för att lämna EU närmar sig – den 29 mars – och det blir alltmer osäkert om det hinner gå att få till stånd någon ”skilsmässodeal” i tid, enligt CNN.

Skulle det bli en ”no deal” får Storbritannien verka under Världshandelsorganisationens regler med tullkontroller, tariffer på varor och gränskontroller för resenärer från Storbritannien inom EU, enligt BBC.

Samtidigt har den brittiska premiärministern Theresa Mays ’mjuka linje’ för att lämna EU hamnat i skottgluggen för medlemmar inom hennes egna konservativa parti – där de mest namnkunniga avhoppen har rört numera före detta Brexit-sekreteraren David Davis samt före detta utrikesminister Boris Johnson.

Politiska analytiker har tolkat premiärministerns besök vid den franske presidenten Emmanuel Macrons sommarbostad i helgen som ett sista desperat försök att kringgå EU-kommissionen och stärka sin egen betydligt mjukare linje för Storbritanniens utträde ur unionen.

Downing Street har inte offentliggjort vad de båda ledarna diskuterade under besöket, men Liam Fox har i alla fall gjort klart att han fortfarande står vid sin premiärministers sida. Det beror bland annat på att han drivs av en övertygelse om att en massa ommöblering i partitoppen inte förändrar situationen till det bättre.

Reuters har dock rapporterat att Liam Fox långtifrån är ensam om att tro att det slutar med att Storbritannien får en ”no-deal”. Så sent som förra veckan varnade den högste befattningshavaren för Bank of England, Mark Carney, att risken för en ’no-deal’ är ”obekvämt hög”.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.