Fotograf: Pexels

Värmeböljan får svenska bryggarna att jubla – kan bli rekordår

Försäljningen av öl, läsk och cider väntas slå rekord.

Det extremt varma vädret sommaren 2018 har gjort att vi svenskar törstar efter öl, läsk och cider som aldrig förr. Året kan bli ett rekordår för bryggerinäringen, enligt TT.

LÄS ÄVEN: Nu kommer Sveriges första ”avlopps-öl”

Systembolaget ökade sin omsättning i det andra kvartalet med 3 procent till 8 miljarder kronor.

”Ökningen är framförallt hänförlig till det varma vädret i maj och juni. Det kalla midsommarvädret bidrog dock till att dämpa ökningen i juni något. Det är vin och starköl som står för den huvudsakliga ökningen i kronor”, skrev det statliga monopolet som förklaring till utvecklingen.

Efter den perioden har även juli varit rekordvarmt.

På Spendrups bryggeri i Grängesberg har man under sommaren behövt arbeta i treskift, vilket tillhör ovanligheterna. Siffrorna för juli är ännu inte färdigställda, men i maj och juni ökade man försäljningen av läsk, cider och öl.

Även NGM-noterade Kopparbergs vittnar om en bra sommar.

”Det har varit en fantastisk sommar för oss”, säger Kopparbergs vd Peter Bronsman till TT. Han tillägger att det blir ett rekord i år om det inte händer något i augusti och september.

LÄS ÄVEN: Så lyckades de få hela världens ölälskare på fall – svenskarnas rekorddyra milkshake-öl har redan rullats ut i vart fjärde land


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.