Fotograf: Privat/Pexels

Biohackaren som inte skyr några (illegala) medel för att bli mer effektiv

Att prestera på topp är en nödvändighet inte bara i Silicon Valley och på Wall Street. Serge Faguet optimerar både sin kropp och sitt psyke med biohacking.

Kort och tanig i en svart hoodie, svarta byxor och sneakers kliver den rysk-amerikanska entreprenören Serge Faguet upp på scenen. Han är uppenbart ointresserad av sitt yttre.

Men desto mer intresserad av sitt inre.

Som den extrema biohackare han är har han kommit till Stockholm för att träffa likasinnade på Biohacking Summit. Lokalen på Epicenter är knökfull och han fångar publikens uppmärksamhet direkt.

”Jag är en techentreprenör som ville få mer energi, känsla, fokus, lycka, självförtroende, viljestyrka, intelligens, hälsa och ett långt liv. Därför har jag optimerat min sömn, mitt näringsintag och min träning, tagit tusentals tester, dussinvis receptbelagda läkemedel, hundratals näringstillskott, arbetat med fantastiska läkare, mediterat över tusen gånger, gått i psykoterapi, tagit ecstasy och spenderat över 200 000 dollar på det.”

En nästan omärkbar rysk brytning i en i övrigt perfekt engelska vittnar om hans uppväxt. Själv beskriver 32-åringen sig som en världsmedborgare.

”Jag föddes i Sibirien, växte upp i England och USA, gick på Cornell och sedan på Stanford”, säger han när vi träffas efter presentationen.

Hoppade av Stanford

2008 blev Serge Fauget en av många namnkunniga avhoppare från Stanford. Idén att starta ett bolag i videobranschen, Tokbox, fick honom att lämna skolan bakom sig.

Hajpade Sequoia Capital var en av de tidiga finansiärerna, men 2012 köptes bolaget av den spanska operatören Telefónica.

”I dag är Tokbox ett relativt stort bolag värt mellan en halv och en miljard dollar”, säger han.

Efter en vända med Tokbox åkte han tillbaka till Ryssland där han startade Ostrovok, Rysslands svar på Booking.com och Expedia. Under sex och ett halvt år satt han som bolagets vd.

”Ostrovok, som är Rysslands största researrangör på nätet, har mellan 600 och 700 anställda. Vi växer med 60 procent per år och i år räknar vi med 800 miljoner dollar i försäljning.”

I dag har Serge Fauget ingen operativ roll längre, men äger dryga 20 procent i bolaget och sitter i styrelsen. Som ägare har han sällskap av både Niklas Zennströms Atomico och den ryska miljardären Yuri Milner.

”Jag är mer av en ledare och inspiratör, inte den som får tågen att gå i rätt tid.”

Stod och skrek på personalen

Perioden som vd beskriver han som minst sagt utmanande.

”Det var en period då vi nästan gick i konkurs. Jag kunde vakna på morgonen och ha pressen på mig att fixa fram ytterligare 1 miljon dollar innan kvällens slut om inte allt skulle gå åt helvete”, säger han och påminner sig själv om att inte svära när han sitter i intervjuer.

Stressen gick inte obemärkt förbi och Serge Fauget insåg hur nära Ostrovoks framgång var förknippad med hans personliga energinivå och välmående.

”Att inte prokrastinera, att kunna fokusera på riktigt viktiga saker, kunna tänka på saker i lugn och ro och inte skrika åt anställda i öppna landskap när de misslyckats.”

Hände det ofta att du skrek på anställda?

”Ja, jag hade ett starkt inslag av anger management. Jag kunde stå och skrika på en person i flera minuter för att sedan må dåligt och bli improduktiv i flera timmar efteråt.”

Serge Fauget bestämde sig för att göra något åt saken.

Började experimentera med adhd-medicin

Uppväxt med en stor portion science fiction låg biohacking nära till hands och han började experimentera med sig själv och sin kropp. Först ut, för 10 år sedan, blev adhd-medicinen Adderall.

”Jag kommer ihåg känslan när jag tog det där lilla pillret och såg världen annorlunda. Jag kände mig som en maskin som kunde jobba i 20 timmar i sträck om jag ville. Det var en riktig wow-effekt.”

Är du inte rädd för biverkningar?

”De läkemedel jag tar är oftast väldigt väl testade. Adderall har använts av barn under decennier och det finns mycket data.”

Efter sju års daglig användning slutade Serge Fauget med preparatet då han kände att det gjorde honom orolig, men också onödigt fokuserad på småsaker.

”Jag upptäckte att jag kunde sitta och skriva dessa helt fantastiska mejl i timtal istället för att göra något annat som var viktigare.”

DNA-tester visade att han hade svårigheter att ta upp vitaminen B12. Efter injektioner med stora doser fick han en ny wow-effekt – och fortsatte att leta efter defekter.

”För varje ny defekt jag hittar är jag glad, för om jag inte hittar något är det svårt att förbättras. Livet, särskilt näringslivet, är en oändlig sekvens av fuck-ups som du måste lösa för att ta dig framåt.”

Manar till försiktighet

Även om Serge Fauget jobbar med ständig förbättring på alla plan lägger han enligt egen utsago inte så mycket tid på sin hälsa.

”Jag mediterar i baksätet på väg någonstans, träningen tar inte så lång tid när du vet exakt vad du ska göra, just nu äter jag bara en gång om dagen och mina piller plockas ihop av min assistent och läggs i kuvert två gånger per dag.”

Trots att han själv verkar helt gränslös lyfter han ett varningens finger och manar till försiktighet.

”Många av de här läkemedlen fungerar väldigt olika på olika individer, en del kan må dåligt av något som andra mår bra av. Det är en av anledningarna till varför personlig hälsa och biohacking är så utmanande. Du måste ha experter och analyser nära till hands.”

Själv tillbringar han stor del av sin tid med att läsa böcker och prata med professorer inom nanoteknologi och molekylärbiologi på Stanford.

Varför är de intresserade av att prata med dig?

”För att jag är intressant och väldigt övertygande. Min förmåga att berätta historier och resa pengar är en väldigt ovanlig förmåga som kan leda mig till vem jag vill så länge jag har något att diskutera med dem. Ibland deltar jag i experiment på Stanford Research Lab och hjälper dem med det jag kan.”

Efter att ha lyssnat på hans presentation och fått en enskild intervju kan jag bara instämma. Serge Fauget kan berätta historier som få andra.

”En stor del av det jag gör handlar om att hitta och övertyga människor att arbeta med mig. Då måste man kunna berätta en historia på ett enkelt sätt som inspirerar. För mig är det faktiskt den enda förmåga jag egentliga har. Jag är inte särskilt smart, men jag är extremt duktig på att berätta en bra story.”

Vill bli fri från den biologiska kroppen

Han jämför med Elon Musk som ofta beskylls för att vara en ”bullshitter” och en pr-kille.

”I verkligheten berättar han en väldigt, väldigt bra historia som attraherar gigantiska resurser och smarta människor. Sedan använder han sig av dem för att få sina historier att hända på riktigt, även om det var bullshit från början. Musk tror verkligen på sina historier och jag tror på mina.”

I fjol startade Serge Fauget och en annan rysk entreprenör, Evgeny Kurshev, ett nytt bolag: Mirror AI. Bolaget, som tagit fram en AI-baserad lösning för att läsa ansiktsuttryck, lockade efter bara några månader kapital från riskkapitalister som Peter Thiel, Greylock Ventures, Softbank och Peter Diamandis.

Initialt har lösningen använts i en app för att skapa personliga emojis, men i framtiden siktar bolaget på använda den till något betydligt mer komplext.

”Människor fokuserar väldigt mycket på ansikten. En del av vår hjärna är till och med avsatt bara för det. Vi fokuserar mer på ansikten än på något annat. Ansikten är intimt förknippade med våra känslor. Genom att analysera dem på djupet kan man komma närmare människors känslor.”

I jakten på att hitta lösningar både på det privata planet och i sina verksamheter har Serge Fauget satt upp ett mål. Han vill göra sig av med den biologiska kroppen helt och hållet.

”Jag tycker inte att den är så bra. Vi är bara djur och lite mer utvecklade än möss. Men inte så mycket.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.