Fotograf: Pexels

Krönika: Det lönar sig att se världen i grått

Två av världens allra rikaste, investerarlegenden Warren Buffett och Microsoftgrundaren
Bill Gates, har tagit stort intryck av författarduon Hans Rosling och Steven Pinker. Det borde du också göra, skriver Per Olof Lindsten.

Vår egen Hans Rosling var inte ensam om att med stöd av diger datainsamling konstatera att vi lever i en tid som i själva verket är betydligt bättre än vad vi människor i regel föreställer oss.

Den amerikanske psykologiprofessorn vid Harvard, Steven Pinker, är en av Roslings lärjungar och gav nyligen ut boken ”Enlightenment Now”.

Precis som den nu bortgångne svenske läkaren och professorn visar Pinker att det mesta, som hälsa, välstånd, fred, säkerhet och kunskap är på god väg mot stadig förbättring världen över.

Medellivslängden är nu i snitt över 70 år i världen att jämföra med 30 år under största delen av människans tidigare existens. Den extrema fattigdomen har minskat med 75 procent, bara de senaste 30 åren. 90 procent av jordens befolkning kan i dag läsa och skriva, inklusive flickor. Listan kan göras nästan hur lång som helst.

Man blir rik på att se möjligheterna, inte svårigheterna.

En annan, vid sidan av Buffett och Gates, som har Rosling som favoritläsning är nämligen Jim O’Neill, Goldman Sachs-bankiren som myntade begreppet BRIC-länder om de snabbväxande ekonomierna Brasilien, Ryssland, Indien och Kina.

”Ett vidsynt perspektiv på världen avslöjar många lovande tecken, särskilt för den globala ekonomin”, konstaterar han i dag när han läser Roslings sista bok ”Factfulness” och samtidigt analyserar dagens främsta tillväxtmarknader, Next 11 som han döpt dem till och som omfattar länder som Vietnam, Sydkorea och Mexico.

Som kontrast tvingades nyligen den globala finansbranschens mest kända pessimist, investmentbanken Société Générales aktiestrateg Albert Edwards erkänna att han haft fel. Att han både länge och väl, i över ett decennium varit galet ute som hävdat att världsekonomin och finansmarknaderna stått på bräcklig grund och förutspått ett finansiellt Armageddon.

Kan det vara så att han också den senaste tiden förkovrat sig i Rosling och Pinker?

Hans Rosling ville dock inte bli kallad optimist utan ”seriös possibilist” vilket han förklarade som ”någon som varken hyser ogrundade förhoppningar eller ogrundade farhågor och konsekvent avstår från överdramatiska uppfattningar om världen.”

Vi journalister har ett stort ansvar för att inte fler är possibilister. Journalistiken behandlar nästan uteslutande de kriser, katastrofer, konflikter, faror och orättvisor som trots allt finns i världen. Och vi älskar att dramatisera.

Men framsteg och förbättringar sker oftast gradvis och handlar om saker som inte händer. Avsaknaden av ett krig, en utebliven svältkatastrof eller brott som inte begås. Och det är absolut inte lättare att just nu stå upplyst på stadig faktagrund. 

Vi befinner oss i en tid av nya medier. Snabba, digitala och sociala medier som innan de har mognat är en grogrund för än mer av ensidig, inskränkt bevakning och ”falska nyheter”.

Precis som flera gånger tidigare i historien, från 1600-talet när den tidens stora innovation, Gutenbergs boktryckarkonst kunde underblåsa det 30-åriga kriget. Eller när dagstidningarna slog igenom under början av 1900-talet och enligt många bedömare bidrog till de motsättningar som gav upphov till första världskriget.

Det är inte bara media som är fixerad vid elände, allas våra hjärnor har en tendens att lägga fokus på negativa nyheter. Men det handlar alltså om att se världen varken i rosenskimmer eller i beckmörker.

Se världens alla små skiftningar i grått. Det är den bästa vägen till framgång. 

Per Olof Lindsten är digitalredaktionschef på Veckans Affärer och Business Insider Nordic.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.