Fotograf: Wikimedia Commons/Pixabay

4000 svenska jobb hotas av Trumps tullar

Fordonsindustrin kan drabbas hårt.

Om Donald Trump inför strafftullar kan nästan 4000 jobb försvinna inom fordonsindustrin i Sverige. Det skriver Svenska Dagbladet  med hänvisning till en ny rapport från regeringen.

LÄS ÄVEN: Nu vill Trump drämma till Kina med ännu högre tullar

”Om man tittar på biltullar om 25 procent skulle svensk fordonsindustri tappa 3900 jobb, en industri som är väldigt koncentrerad till västra Sverige”, säger Ann Linde till TT enligt SvD.

Vid ett möte i Vita Huset nyligen nådde EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Donald Trump en överenskommelse om att förhindra ett handelskrig. Trots det befarar många att den amerikanske presidenten återigen kommer att svänga om och göra verklighet av hoten.

”När man börjar störa handeln med exempelvis strafftullar så spelar man ett högt spel som kan ge starkt negativa effekter”, säger Stockholms Handelskammares chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou i en kommentar till tidningen.

Även jobb inom den svenska stålindustrin riskerar att försvinna som en konsekvens av de redan införda strafftullarna på aluminium och stål.

LÄS ÄVEN: Experterna: Så skyddar du din portfölj vid ett handelskrig


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.