Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Nu vill Trump drämma till Kina med ännu högre tullar

Men Kina är redo att slå tillbaka.

Trump-administrationen överväger att höja tullsatsen på de föreslagna importtullarna på varor värda 200 miljarder dollar mot Kina. Det bekräftade USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer på onsdagskvällen, enligt Bloomberg News.

LÄS ÄVEN: JP Morgan: Donald Trumps jargong om handelskrig har kostat aktiemarknaden drygt 1 biljon dollar sedan i mars

President Donald Trump har bett Lighthizer att överväga en höjning från tidigare 10 procent till 25 procent.

Den föreslagna höjningen av tullsatsen “är avsedd att förse administrationen med ytterligare alternativ för att uppmuntra Kina att förändra sitt skadliga beteende och införa reformer som leder till mer rättvisa marknader”, sade Lighthizer i ett uttalande via e-post.

Kina svarade att man är redo att slå tillbaka om USA:s tullhot blir verklighet, rapporterar Reuters.

LÄS ÄVEN: Trumps handelskrig är igång – här är varorna som kan bli dyrare i Sverige

Det kinesiska finansdepartementet skriver i ett meddelande att Kina fortsatt förordar dialog för att lösa handelsdispyter, men en förutsättning för dialog är en rättvis behandling och att man håller sina löften.

Enligt departementet har Kina fortsatt gott förtroende för att landet ska uppnå sina ekonomiska mål om en högkvalitativ tillväxt – den amerikanska taktiken mot Kina kommer inte ha någon effekt.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.