Fotograf: Kungahuset

Kungabarnens rekordår: Tjänar miljoner på aktier

Håvar in pengar i egna bolaget.

Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine hade ett riktigt succéår 2017 – deras bolag Gluonen gjorde nämligen rekordvinst på dryga 3,2 miljoner kronor efter skatt. Det skriver Expressen.

Gluonen AB är ett kapitalförvaltningsbolag som i huvudsak ägs av de svenska kungabarnen, och som investerar främst i svenska aktier. Efter finansiella poster landade 2017 års resultat på 2 337 639 kronor, vilket var nästan två miljoner mer än året innan.

“Bolaget investerar i svenska aktier, vilket är naturligt eftersom det förvaltas av en svensk kungafamilj som tror på Sverige. Och svenska börsen har gått väldigt, väldigt bra över tid”, säger bolagets vd Jan Lindman till Expressen.

Fjolårets resultat var det bästa hittills i bolagets drygt 20-åriga historia. Någon utdelning tar kungabarnen däremot aldrig ut: pengarna återinvesteras i bolaget. Det fria kapitalet är nu uppe i 17 426 263 kronor, enligt Expressen.

“Det här är en väldigt långsiktig kapitalförvaltning som vi ägnar oss åt”, säger Jan Lindman till tidningen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST