Fotograf: Pixabay

Nytt tidighetsrekord: Idag tar årets förnybara resurser slut

Årets “Earth Overshoot Day” inträffar rekordtidigt.

I dag, 1 augusti, infaller årets Earth Overshoot Day: den dag då mänskligheten har gjort av med hela årets budget av förnybara resurser. Resten av året lever vi över våra tillgångar, enligt ett pressmeddelande från WWF.

Läs även: ”Klimatets Dr Doom”: Därför kommer civilisationen gå under redan under vår livstid

Återigen sätts nytt tidighetsrekord för dagen, som i år infaller två dagar tidigare än 2017 – och det är koldioxidutsläppen som står för hälften av vårt fotavtryck.

“Vår hemläxa är långtifrån gjord. Vi konsumerar planetens resurser i en rasande takt och släpper ut för mycket koldioxid”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

“Sommarens torka och bränder i Sverige har gett oss en smärtsam påminnelse om extrema väder som riskerar att bli vanligare om klimatförändringarna fortsätter. Nu är det avgörande att politikerna, näringslivet och privatpersoner växlar upp.”

Det är organisationen Global Footprint Network som myntat begreppet Overshoot Day för att visa hur människan överkonsumerar planetens resurser. På bankspråk: vi börjar leva på kapitalet och inte på räntan.

Läs även: Upplösningen av Game of Thrones försenas – på grund av klimatförändringar

Överkonsumtionen leder till avskogning, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och klimatförändringar. Allteftersom vår resursanvändning ökat har Overshoot Day gradvis flyttats från december till augusti sedan 1970-talets början.

Enligt Global Footprint Networks beräkningar står livsmedelsförsörjningen för cirka 25 procent av vårt globala fotavtryck och koldioxidutsläppen för cirka 60 procent. 

”Vi behöver ställa om energisystem och transporter, kraftigt minska matens klimatpåverkan och satsa på en mer hållbar konsumtion”, säger Gunilla Elsässer, chef för WWF:s arbete med mat, klimat och energi.

Så kan du minska ditt ekologiska fotavtryck:

  • Åk mer kollektivt.
  • Dra ner på bil- och flygresor.
  • Minska köttkonsumtionen (ät mindre men bättre kött).
  • Handla mer hållbart.
  • Se över hemmets elkonsumtion.
  • Spara och investera klimatsmart.

Här kan du beräkna din egen miljöpåverkan med WWF:s klimatkalkylator.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.