Fotograf: Pixabay

Uppgifter: Tesla överväger bygga fabrik i Europa

Tyskland och Nederländerna ska vara två alternativ.

Tesla överväger att bygga en större tillverkningsfabrik i Europa, och myndigheter i Tyskland och Nederländerna har initierat samtal med biltillverkaren. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Biltillverkaren har fört preliminära diskussioner med två tyska delstater kring en så kallad Gigafactory som producerar elbilar och dess batterier under samma tak.

Läs även: Tesla Model 3-kunder tröttnar på att vänta – 24 procent drar sig ur

Samtidigt överväger man även ett alternativ att upprätta fabriken i Nederländerna. Teslas europeiska huvudkontor ligger i landet, där man även har en lokal som förbereder importerade bilar för lokala marknader.

Samtalen befinner sig ännu i ett tidigt stadium och behöver inte resultera i en överenskommelse, enligt källorna.

Bolagets vd Elon Musk har antytt att Tesla sannolikt kommer att ha utannonserat en plats för den europeiska fabriken innan årsskiftet. Vd:n har även delgett på sitt twitterkonto att Tyskland är ett av de främsta alternativen. Musk anser att det är affärsmässigt logiskt att upprätta fabriken nära den tysk-franska gränsen för att på så vis positionera sig mot nyckelmarknader.

Läs även: Tesla släppte precis sin senaste koldioxidfria kreation – en surfbräda för 13 000 kronor


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.