Fotograf: Paul Hilton

Hexagon lyfter på börsen efter rekordvinst

Tvåsiffrig tillväxt och en vinst över förväntan får aktien att lyfta.

Mätteknikbolaget Hexagon redovisar en omsättning i linje med förväntat under andra kvartalet. Nettoresultatet var positivt och bättre än väntat. Jämfört med föregående år steg nettovinsten.

Omsättningen uppgick till 936,9 miljoner euro (873,7), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 919. Den organiska tillväxten i försäljningen var 9 procent. I föregående kvartal var nivån 7 procent.

I Americas rapporterade Nordamerika 10 procent organisk tillväxt, främst driven av stark efterfrågan inom segmenten; infrastruktur och bygg, flyg, positionering samt kraft och energi. I Sydamerika fortsatte återhämtningen och regionen rapporterade tvåsiffrig organisk tillväxt. I Asien rapporterade Kina liksom Sydöstra Asien tvåsiffrig tillväxt, medan det gick svagare för Japan och Sydkorea. I Spanien var efterfrågan svag. 

Bolagets vd Ola Rollén skriver i en kommentar att den positiva inledningen av 2018 fortsatte under andra kvartalet, då Hexagon rapporterade organisk tillväxt, rekordvinst och starkt kassaflöde. 

Geosystems rapporterade även detta kvartal tvåsiffrig organisk tillväxt, 12 procent, driven av nya innovativa lösningar och fortsatt stark utveckling inom infrastruktur och bygg. Manufacturing Intelligence rapporterade 8 procent organisk tillväxt till följd av ökad efterfrågan inom fordons- och flygindustrin samt fortsatt stark utveckling i Kina.

Man är också nöjda med utvecklingen inom divisionen PPM, där flertalet nya stora ordrar av mjukvarulicenser (perpetual) och god efterfrågan i Nordamerika bidrog till organisk tillväxt om 14 procent.

Resultatet före skatt var 222,8 miljoner euro (202,5), analytikerkonsensus 220. Resultatet efter skatt blev 182,7 miljoner euro (166,2), analytikerkonsensus 175. 

Aktien är i skrivande stund upp 4,68 procent.

Följ Hexagons aktie live på VA Finans.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.