Fotograf: Land O' Lakes Press

Beth Ford blir 25:e kvinnan att leda ett Fortune 500-företag – och den första som är öppet homosexuell: ’Det är inte ingenting’

Beth Ford river en ny barriär när hon tar över rodret för lantbruksjätten Land O’Lakes.

Det var i slutet av förra veckan som Beth Ford utsågs till vd för den amerikanska lantbruksjätten Land O’Lakes. Hon tar således över rodret för ett av landets största livsmedels- och lantbrukskooperativ, ett bolag på plats 216 på Fortune 500.

LÄS ÄVEN: En av världens mäktigaste kvinnor om framtidens hälsa och kvinnliga entreprenörer

Nu får bolaget sin första kvinnliga vd och Ford ansluter sig i och med detta till den begränsade skaran av kvinnliga Fortune 500 vd:ar. Utöver det blir Ford den tredje öppet homosexuella vd:n, och den första kvinnliga. Trots att det här inte var ett ämne som diskuterades med styrelsen under övervägandet säger hon till Fortune att ”det är inte ingenting”.

Ford tog sin kandidatexamen vid Iowa State University för att sedan fullfölja sin utbildning med en MBA vid Columbia University Business School. Efter det följde en rad ledande positioner inom företag som PepsiCo och International Flavors & Fragrances. På Land O’Lakes började hon redan 2012 där hon nu senast kommer hon från rollen som COO.

”I en tid av aldrig tidigare skådad förändring inom lantbruks- och livsmedelsindustrin finns ingen person som är mer passande att leda oss in i framtiden än Beth Ford”, framhöll bolagets ordförande när Ford utsetts till den nya rollen, som hon officiellt tar över i augusti.

Trots att hon är en av få öppet homosexuella vd:ar inom Fortune 500 har hon själv sagt att hon inte är säker på om hon vill försöka vara någon förebild.

”Om det ger någon uppmuntran och tron att de kan vara sitt sanna jag och leva sitt liv och att saker är möjliga, då är det fantastiskt”, säger hon däremot till Fortune.

Ford kan själv minnas hur det var att i 20-årsåldern inte känna att hon kunde vara sig själv på jobbet.

”Jag tror att det måste vara väldigt svårt att känna att du befinner dig i en kultur där du inte kan vara den du är. Att jobba är svårt nog, och att sen känna att du inte kan vara dig själv, det måste vara väldigt svårt.”

LÄS ÄVEN: Gunhild Stordalen: "Sverige kan bli ett Silicon Valley för hållbar mat"