Fotograf: Marko Säävälä / TT

Storbanken: Nu kan räntehöjningen vara på väg

Dagens tillväxtsiffror överträffade alla förväntningar.

Under måndagsförmiddagen presenterade SCB nationalräkenskaperna för det andra kvartalet.

Resultaten kom att slå de flesta förväntningarna med en BNP-tillväxt på 1,0 procent under det andra kvartalet. Främst ska det ha varit hushållens konsumtion och lageruppbyggnad som bidrog till den positiva BNP-förändringen.

De oväntat starka tillväxtsiffrorna stärker synen om att Riksbanken kommer att leverera den första räntehöjningen i december, följt av en andra höjning i april 2019. Det skriver Swedbank i en kommentar till förmiddagens statistik. 

Den svenska ekonomin växte enligt preliminära siffror med 3,3 procent på årsbasis i andra kvartalet, vilket var en bra bit över marknadens prognos på +2,6 procent. Swedbank konstaterar att utfallet även är högre än vad Riksbanken hade räknat med. 

Nordea anser å sin sida att Riksbanken kommer att vila på hanen i år då en majoritet i direktionen fortfarande anser att inflationen är för bräcklig.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant